Cor de Jesús (2) - Parròquia del Sagrat Cor de Jesús - BURJASSOT - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 3745)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 64
Pes aproximat 152
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1960
Descripció La campana té al terç una inscripció: "LA PARROQUIA AL SAGRADO CORAZON DE JESUS". Amb aquesta segurament es pretén oferir la campana al titular del temple parroquial. Al mig trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "ROSES / ADZANETA / VALENCIA / ESPAÑA". Finalment disposa de la següent inscripció al mig peu amb el nom del poble i la data de fosa: "✱ ✱ ✱ BURJASOT PENTECOSTES AÑO 1960 ✱ ✱". El fet que indique el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars d'elles es retiraren de les seues torres originals i per no indicar el nom del poble en la major part de les inscripcions moltes no tornaren. Per aquest motiu es generalitza des de 1939 la inclusió del nom del poble.
Espatlla (H) (02) (04) (08) (10) (triangle decorat)
Terç (T) (cordó)
(sanefa amb flors)
(cordó)
(06) "LA PARROQUIA AL SAGRADO CORAZON DE JESUS"
(cordó)
(garlanda amb triangles decorats)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (marca de fàbrica) "ROSES / ADZANETA / VALENCIA / ESPAÑA"
(06) (imatge del Sagrat Cor de Jesús)
(09) (pensament)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ ✱ ✱ BURJASOT PENTECOSTES AÑO 1960 ✱ ✱"
(2 cordons)
(guirnalda amb motius vegetals)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Volteig i repic manual.
Tocs actuals de campanes Repic exclusivament manual per mitjà d'un cable unit al batall que arriba fins als peus del campanar.
Truja Ferro ROSES
Estat actual Està el regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro. Té batall lligat i un cable al batall per repicar-la des dels peus del campanar de forma manual.
Mecanismes de toc Cable al batall
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1960 als tallers de la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida junt amb altra més xicoteta (posteriorment refosa). La mateixa foneria es va encarregar de fabricar la truja de ferro i instal·lar-la al campanar. Per les inscripcions podem deduir que la benedicció es va celebrar el dia de la Pentecosta de 1960.
Propostes La campana es deu restaurar. El bronze s'ha de netejar per dins i per fora, de forma que recupere la sonoritat original. La truja de ferro actual es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional local. Recomanem conservar el toc manual, no obstant en cas de ser necessària la seua mecanització es podria dotar amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Els tocs programats deuen ser idèntics als tradicionals.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Primera presa de dades] (01-01-1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (27-10-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 28-09-2018
14 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 07-06-2020
  Convertir a PDF