Campana (0) - Església vella - XERT - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 3750)

Localització Interior de l'església
Diàmetre 56
Pes aproximat 102
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1961
Descripció La campana té quatre triangles decorats a l'espatlla. Al terç presenta quatre flors a un primer nivell i aquesta inscripció en llatí: "✱ TE DEUM LAUDAMUS NOVA ECCLESIA NOSTRA ✱". Aquest text té les paraules inicials del Te Deum o Himne d'Acció de Gràcies, nomenat a vegades Himne Ambrosià perquè es va associar amb Sant Ambrosi, és un himne tradicional d’alegria i d’acció de gràcies. Es va atribuir primer a Sant Ambrosi, a Sant Agustí o a Sant Hilari, però pareix segur que el seu autor siga Nicetas, bisbe de Remesiana (segle IV). S’utilitza a la conclusió de l’Ofici de Lectures en la Litúrgia de les Hores fora de Quaresma, diàriament en les Octaves de Pasqua i de Nadal, i en les Solemnitats i Festivitats. La segona part del text ha estat interpretada en el context del nou temple parroquial de Xert que en aquell moment estava en construcció. La inscripció en valencià es podria interpretar així: "ET LLOEM OH DÉU, LA NOSTRA NOVA ESGLÉSIA".

Al mig té una creu, una flor de pensament i un anagrama de Jesús, a més està la marca de fàbrica, element habitual a les campanes foses industrialment: "ROSES / ATZENETA / VALENCIA / ESPAÑA". Al mig peu hi ha altra inscripció amb la data de fosa i el nom del poble: "✱ ✱ ✱ •CHERT AÑO 1961• ✱ ✱ ✱". També al mig peu té una garlanda amb decoracions vegetals.
Espatlla (H) (02) (04) (08) (10) (triangle decorat)
Terç (T) (cordó)
(00) (03) (06) (09) (flor)
"✱ TE DEUM LAUDAMUS NOVA ECCLESIA NOSTRA ✱"
(cordó)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "ROSES / ATZENETA / VALENCIA / ESPAÑA"
(06) (Anagrama de Crist)
(09) (flor de pensament)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ ✱ ✱ •CHERT AÑO 1961• ✱ ✱ ✱"
(2 cordons)
(garlanda amb decoracions vegetals)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Volteig manual.
Tocs actuals de campanes No es toca.
Truja Truja de fusta, el braç es més antic que la campana.
Estat actual Baixada de la torre i ubicada en una capella lateral de l'antiga església. Té una truja de fusta, el braç de la qual sembla antic i aprofitat d'altra campana, mentre que el capçal posiblement es va fabricar en 1987 segons la data que indica a aquest.
Intervencions S'ha assenyalat que la campana es va fondre amb destinació a la nova església parroquial que es va inaugurar en 1962 i que es va considerar com insuficient per al nou temple. Per aquest motiu es depositaria a l'església vella, mentre que altres dos campanes existents es traslladarien a la nova, una de les quals es va refondre poc després. En 1987 es va fabricar la truja de fusta però possiblement amb la construcció de les noves campanes es va baixar de l'espadanya i guardaren al temple parroquial.
Propostes Es podria plantejar el seu trasllat a l'església nova, tot dotant-la amb truja de fusta de perfil tradicional local i mecanitzant-la amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • MOLLÀ ALCAÑIZ, Salvador-Artemi ()
 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau (30-08-2012)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (31-07-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 07-05-2020
12 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, inscripcions, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 09-07-2020
  Convertir a PDF