El Crist (2) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - XERT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3760)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 94
Pes aproximat (en quilos) 481
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1963
Descripció La campana és resultat de la lamentable refosa d'una anterior que datava de l'any 1712. Al terç trobem unes garlandes amb motius religiosos i al mig estan reproduïdes les inscripcions de l'antiga campana: "CHRISYUS VINCIT; CHRISTUS REGNAT; / CHRISTUS IMPERAT CHRISTUS AB OMNI MALO NOS DEFENSAT - / TE DEUM LAUDAMUS - 1712 - / MEDINA ME FECIT. Aquesta es tradueix en valencià així: "CRIST VENÇ, CRIST REGNA, CRIST IMPERA, CRIST ENS DEFENSE DE TOT MAL A TU, OH DÉU, ET LLOEM - 1712 - MEDINA EM VA FER". La primera part de la inscripció correspondria amb aclamacions Carolines, emprades en el segle VIII a França, i posteriorment utilitzades com l’himne oficial de ràdio Vaticà en el segle XX. Seguidament estan les paraules amb les quals s'inicia el Te Deum, himne tradicional d'acció de gràcies a la litúrgia de l'Església. Finalment està el cognom del campaner que va fondre l'antiga campana.

Baix d'aquesta hi ha una inscripció al·lusiva a la refosa amb la data i el nom dels donants: "REFUNDIDA EN 1963 A EXPENSAS / DE D. PACO Y DA MERCEDES.". També al mig té un crucifix, una imatge de Sant Francesc Xavier i la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA.".
Terç (T) (3 cordons)
(cordó)
(cordó)
(garlanda amb motius religiosos)

Mig (M) (00) "CHRISYUS VINCIT; CHRISTUS REGNAT; / CHRISTUS IMPERAT CHRISTUS AB OMNI MALO NOS DEFENSAT - / TE DEUM LAUDAMUS - 1712 - / MEDINA ME FECIT. / REFUNDIDA EN 1963 A EXPENSAS / DE D. PACO Y DA MERCEDES."
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA."
(06) (crucifix)
(09) (Sant Francesc Xavier)
Mig peu (MP) (4 cordons)
(cordó gruix)
Tocs actuals de campanes Repic automàtic.
Truja Ferro Fernando Villanueva
Estat actual La campana està situada al centre de l'estructura metàl·lica que corona el campanar. Té una truja de ferro que segurament és de la foneria de Fernando Villanueva i està mecanitzada amb electromall interior.
Mecanismes de toc Electromall intern
Intervencions Entorn de l'any 2012 es va substituir l'anterior cos per una nova estructura metàl·lica i al mateix temps es baixaren les campanes. Industrias Manclús la va netejar per fins i per fora sense canviar la truja de ferro per una nova de fusta de perfil tradicional local. Es va mecanitzar amb electromall interior monofàsic.
Propostes El poc espai disponible limita plantejar una autèntica restauració de la campana i que aquesta es voltege. No obstant això sí es podria canviar la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional local i mecanitzar-la amb electromall exterior, així com dotar-la amb batall lligat i reforçat amb cable de seguretat per tocar-la manualment.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes Lamentablement refosa d´una campana barroca de 1712

Autors de la documentació

  • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (1997)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (01-09-2018)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 07-05-2020
10 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 20-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 58 Visitants: 58 Usuaris: 0