Santa Maria i Sant Avelí (1) - Parròquia de la Mare de Déu del Rosari - SEDAVÍ (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3762)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 51
Altura del bronze 41
Vora 4
Pes aproximat 77
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1964
Descripció La campana té en primer lloc la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA 27 / VALENCIA". Al mig trobem una inscripció amb les dos advocacions a les que està dedicada, el nom del poble i la data de fosa: "SANTA MARIA Y SAN AVELINO / SEDAVI 1964". Aquestes inscripcions són incises, afegides per tant quan ja estava fosa la campana.
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA 27 / VALENCIA".
(06) "SANTA MARIA Y SAN AVELINO SEDAVI 1964".
(09) (imatge de la Puríssima)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(1 cordó)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Truja de fusta nova d'ELECTRORECAMP.
Estat anterior La campana estava ubicada a la Sala de les Campanes, dotada de truja de ferro de la foneria Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, ubicada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Té una truja de fusta de perfil tradicional valencià i està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. A més disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls i electromall monofàsic.
Intervencions Va ser fosa l'any 1964 als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. És una campana industrial i de fabricació seriada, fosa sense estar encarregada per a cap lloc concret. Per aquest motiu, quan la compren per al campanar de Sedaví afegiren les inscripcions. La mateixa foneria va confeccionar la truja de ferro i la mecanitzà amb motor de vol continu.

Restaurada per ELECTRORECAMP S.L. al maig de l'any 2012, netejant-li el bronze i cambiant-li tant els accesoris per al toc automàtic, com la truja de ferro Manclús per una nova de fusta. Aquesta intervenció fou inaugurada amb la benedicció de les campanes i un concert a càrrec dels Campaners de la Catedral de València el 15 de maig del 2012.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (11-12-2010)
 • SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació de la campana restaurada] (15-05-2012)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació fotogràfica de la campana] (30-03-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 24-03-2018
12 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 15-06-2021
  Convertir a PDF