Felisa (2) - Parròquia de Sant Josep - LA POBLA DE FARNALS - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 3767)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 88
Altura del bronze 66
Vora 9
Pes aproximat 395
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1964
Descripció Primerament trobem al terç el nom de la campana: "# # FELISA # #", en homenatge a Sant Feliu Màrtir, venerat a l'església. Baix d'aquesta continua: "# # SIENDO CURA PARROCO D. MIGUEL CALATAYUD MOLINA #", que era el rector de la parròquia en el moment de refondre la campana. Al mig continua amb la marca de fàbrica: "ROSES / ADZANETA / VALENCIA / ESPAÑA" i al mig peu trobem la data de refosa i el nom del poble: "# # # REFUNDIDA EL AÑO 1964 # PUEBLA DE FARNALS # # ". El fet que les inscripcions indiquen el nom del poble va ser un fet constant al finalitzar la Guerra Civil, durant la qual centenars de campanes es baixaren dels campanar sense cap control ni inventari i per tant moltes no tornaren als llocs originals per no indicar-ho les inscripcions. Per evitar aquest fet el nom del poble per al que estaven destinades es va afegir a partir de 1939. Per un altra banda continua amb la costum de deixar constància del capellà que va encarregar la refosa.
Espatlla (H) (02) (04) (08) (10) (decoració vegetal)
Terç (T) (cordó)
(06) "# # FELISA # #"
(cordó)
(06) "# # SIENDO CURA PARROCO D. MIGUEL CALATAYUD MOLINA #"
(cordó)
(garlanda amb motius eucarístics)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (marca de fàbrica) "ROSES / ADZANETA / VALENCIA / ESPAÑA"
(06) (monograma de Maria)
(09) (pensament)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "# # # REFUNDIDA EL AÑO 1964 # PUEBLA DE FARNALS # # "
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Sembla que tradicionalment era voltejada des de la mateixa Sala de les Campanes, mentre que per als repics es tocava des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes La campana volteja i repica automàticament, guardant aquests tocs poca relació amb els tradicionals.
Truja Ferro Roses
Estat actual La campana es troba instal·lada a la Sala de les Campanes, amb truja de ferro i en un estat regular. Està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall, sense reproduir els tocs tradicionals ni facilitar els manuals. Vist l'estat d'aquesta instal·lació seria recomanable inciar els treballs de restauració per ser netejada per dins i per fora, reposant la truja de fusta i tornant la campana a la torre per mecanitzar-la de nou amb motor d'impulsos, imitant els tocs tradicionals i permetent els manuals.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, (09) electromall.
Intervencions L'any 1964 es va trencar l'anterior campana, fosa en 1941 per Manuel Roses Vidal amb les altres campanes de la torre. Aquesta es va baixar del campanar per refondre-la a càrrec de la casa Roses d'Atzeneta d'Albaida, sent beneïda i pujada al campanar de nou. Es va instal·lar amb la truja de ferro actual, obra de la mateixa casa, així com mecanitzar el conjunt, amb motor de vol continu i martell. Posteriorment Industrias Manclús ha instal·lat un electromall.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors

 • MOLLÀ ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (23-07-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 06-09-2014
29 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 04-07-2020
  Convertir a PDF