Santíssim Sacrament (1) - Parròquia del Sagrat Cor de Jesús - BURJASSOT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3772)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 51
Pes real (en quilos) 84
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1964
Descripció La campana té al terç una inscripció: "✱ ✱ LA ADORACION NOCTURNA ✱ / ✱ AL SANTISIMO SACRAMENTO ✱". Amb aquesta segurament es pretén oferir la campana al Santíssim Sacrament. Al mig trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "ROSES / ADZANETA / VALENCIA / ESPAÑA". Finalment disposa de la següent inscripció al mig peu amb el nom del poble i la data de fosa: "✱ ✱ BURSASOT PENTECOSTES AÑO 1964 ✱ ✱". El fet que indique el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars d'elles es retiraren de les seues torres originals i per no indicar el nom del poble en la major part de les inscripcions moltes no tornaren. Per aquest motiu es generalitza des de 1939 la inclusió del nom del poble. En el nom del poble hi ha una errada i correctament (en español) seria: "BURJASOT".
Terç (T) (cordó)
"✱ ✱ LA ADORACION NOCTURNA ✱"
(cordó)
"✱ AL SANTISIMO SACRAMENTO ✱"
(cordó)
Mig (M) (02) (04) (08) (10) (flor)
(00) (Creu amb pedestal)
(03) (marca de fàbrica) "ROSES / ADZANETA / VALENCIA / ESPAÑA"
(06) (Custòdia amb àngels orants)
(09) (pensament)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ ✱ BURSASOT PENTECOSTES AÑO 1964 ✱ ✱"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Volteig i repic manual.
Tocs actuals de campanes Repic exclusivament manual per mitjà d'un cable unit al batall que arriba fins als peus del campanar.
Truja Ferro ROSES
Estat actual Està el regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro. Té batall lligat i un cable al batall per repicar-la des dels peus del campanar de forma manual.
Mecanismes de toc Cable al batall
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1960 als tallers de la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida junt amb altra més gran. Aquesta campana es va badar entorn de 1964 i la refongueren de nou. La mateixa foneria es va encarregar de fabricar la truja de ferro i instal·lar-la al campanar. Per les inscripcions podem deduir que la benedicció es va celebrar el dia de la Pentecosta de 1964.
Propostes La campana es deu restaurar. El bronze s'ha de netejar per dins i per fora, de forma que recupere la sonoritat original. La truja de ferro actual es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional local. Recomanem conservar el toc manual, no obstant en cas de ser necessària la seua mecanització es podria dotar amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Els tocs programats deuen ser idèntics als tradicionals.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instalación ha sido sustituida y debe ser reconstruida para restaurar los valores sonoros y culturales del instrumento, así como los toques tradicionales.

Autors de la documentació

  • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (27-09-2018)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 29-09-2018
15 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 79 Visitants: 79 Usuaris: 0