Sant Vicent Ferrer (2) - Parròquia de Sant Vicent Ferrer - ALGÍMIA D'ALFARA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3785)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 89
Altura del bronze 9
Vora 70
Pes real 409
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1966
Descripció La campana té en primer lloc una inscripció al terç amb l'advocació a la qual està dedicada: "✱ ✱ SAN VICENTE FERRER ✱ ✱". Seguidament, també al terç, trobem altra inscripció amb el nom del poble i la data de refosa: "✱ ✱ ✱ ALGIMIA DE ALFARA - MAYO - 1966 ✱ ✱". El fet de que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.

Al mig disposa de la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "ROSES / ADZANETA / VALENCIA / ESPAÑA". Al mig peu trobem una inscripció amb els noms de l'alcalde i rector del moment: "✱ ✱ SIENDO ALCALDE D. SALVADOR SUCH POYO Y CURA RVDO. D. HONORATO ESTEVE FERRIOL ✱ ✱".
Terç (T) (cordó)
"✱ ✱ SAN VICENTE FERRER ✱ ✱"
(cordó)
"✱ ✱ ✱ ALGIMIA DE ALFARA - MAYO - 1966 ✱ ✱"
(cordó)
(garlanda amb motius eucarístics i vegetals)

Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (marca de fàbrica) "ROSES / ADZANETA / VALENCIA / ESPAÑA"
(06) (Sant Vicent Ferrer)
(09) (pensament)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ ✱ SIENDO ALCALDE D. SALVADOR SUCH POYO Y CURA RVDO. D. HONORATO ESTEVE FERRIOL ✱ ✱"
(2 cordons)
(sanefa amb motius vegetals)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Volteig manual des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro de Roses
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Roses. Està mecanitzada amb electromall monofàsic, que colpeja massa baix, i motor d'impuls. Té batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Mecanitzada, motor de vol continu (09) i electromall (03)
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1966 als tallers de la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida pel trencament d'una campana més antiga. La mateixa foneria va fabricar la truja de ferro i va instal·lar a la torre la campana. La mecanització sembla posterior, ja dels anys 70 del segle XX i feta per la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. Es va mecanitzar amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Possiblement l'any 2003 es va instal·lar un electromall monofàsic.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El motor s'ha de canviar per altre d'impuls que permeta el toc manual i imite la forma tradicional de tocar.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes Fitxa revisada i actualitzada en 2002 per Casta Alujer. Revisada i completada en 2018 per Joan ALEPUZ CHELET.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Primera presa de dades] (01-01-1997)
 • MARTÍN NOGUERA, F. X. (2002)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i nova actualització de la fitxa] (30-09-2018)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 11-10-2018
17 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 22-06-2021
  Convertir a PDF