Maria al peu de la Creu- nova, la Putxera (4) - Parròquia dels Sants Joans - PUÇOL (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3796)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 106
Altura del bronze 82
Vora 11
Pes aproximat (en quilos) 690
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1967
Descripció La campana compta amb part de les inscripcions de l'anterior, que va ser refosa. En primer lloc al terç trobem l'advocació a la que está dedicada: "SOY Y ME LLAMAN MARIA PIE DE LA CRUZ". En ella indica que porta el nom i està dedicada a la patrona de Puçol, la Mare de Déu al Peu de la Creu. El fet que indique el seu nom serà cada volta més habitual entre les inscripcions del segle XIX. Seguidament i ja al mig trobem aquesta inscripció: "PARA PUZOL Y ME HIZO A SUS / EXPENSAS EN 1 DE AGOSTO DE 1.840 / MIGUEL MONZO M-F.". Aquesta ens serveix com a document de l'antiga campana, ja que indica el fonedor que la va fer (Miguel Monzó), que ell la va sufragar i a més la data en que es va fer. Aquestes dos últimes indicacions són realment curioses i extranyes en unes incripcions.

Seguidament hi ha la següent oració en llatí: "GRAN PRO-POPULO / MONSTRATE ESSE MATER"; que correctament escrita seria: "GRAN PRO POPULO / MONSTRA TE ESSE MATER". Aquesta la podem traduir com: "MOSTRAT MARE I SIGUES GRAN PEL POBLE"; amb un sentit protector i d'empar als devots. El seu orige es troba en el Himne: "Ave Maris Stella"; un cant habitual de les vespres de les festivitats marianes i que es coneix des del segle IX. El seu autor es desconegut, atribuït a diversos autors com Pau Diaca o Venantius Fortunatus. Baix aquesta inscripció està la data de refosa de la campana: "REFUNDIDA EN 1.967". En un lateral del mig està la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA". Per últim al mig peu indica el nom del rector i l'alcalde del moment: "SIENDO CURA PARROCO D. ENRIQUE VIÑALS MARTINEZ ALCALDE D. ENRIQUE PI".
Terç (T) (2 cordons)
(06) "SOY Y ME LLAMAN MARIA PIE DE LA CRUZ"
(4 cordons)
(garlanda amb motius catòlics)
Mig (M) (00) (Crucifix):
(03) (Monograma de Maria);
(06) "PARA PUZOL Y ME HIZO A SUS / EXPENSAS EN 1 DE AGOSTO DE 1840 / MIGUEL MONZO M-F / GRAN PRO-POPULO / MONSTRATE ESSE MATREM / REFUNDIDA EN 1967
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION/DE/SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
Mig peu (MP) (5 cordons) /
(06) "SIENDO PARROCO D. ENRIQUE VIÑALS MARTINEZ ALCALDE D. ENRIQUE "
(cordó gruix)
Peu (1 cordó)
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Ferro Manclús Vella
Estat anterior Comptava amb un martell trifàsic, instal·lat enl'anterior campana l'any 1956, un mecanisme de lenta resposta i que ha estat canviat per un electromall, de resposta més ràpida i més relacionat amb els tocs tradicionals.
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, instal·lada a la Sala de les Campanes, orientada a l'est. Compta amb truja de ferro de la Casa Manclús i està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall. El batall es de canya de plàstic amb una gran bola i que rebota molt, perdent la campana qualitat sonora. Seria recomanable restaurar la campana, canviant la truja de ferro actual per altra de fusta de perfil tradicional valencià, així com netejar el bronze per dins i fora. Per últim el motor de vol continu deuria ser canviat per altre d'impulsos, que facilite tocar manualment la campana i emule els tocs tradicionals. A més el batall deuria ser canviat per un similar al de les altres campanes. Els ferratges estan solts de les anses, el que provoca el meneig de la campana i el perill de caiguda de la mateixa, deuria de ser repretada per evitar possibles danys, per ara no es fa voltejar.
Mecanismes de toc Motor vol continu i electromall (03)
Intervencions L'any 1967 es va refondre la campana mitjana de la torre. Aquesta actuació es va realitzar després del trencament de l'antiga campana, fosa segons indicaven les seues incripcions en l'any 1840 per Miguel Monzó a les seues expenses. La refosa es va efectuar als tallers de Salvador Manclús del Grau de València, portant la campana al poble per la seua benedicció. Finalment va quedar instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de ferro i mecanitzada amb motor de vol continu. Sembla que l'antiga campana va ser llançada de la torre en 1936 i recuperada en l'any 1939 perque les inscripcions indicaven el nom del poble.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

  • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
  • MARTÍNEZ TAMARIT, Pau (08-12-2013)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; MARTÍNEZ TAMARTIT, Pau (25-10-2014)
Actualització 01-01-2017
29 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 95 Visitants: 95 Usuaris: 0