Santíssima Trinitat (3) - Parròquia de Sant Pasqual Bailón - VALÈNCIA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 3808)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 45
Pes real 52
FonedorMANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA)
Any fosa 1968
Descripció En primer lloc compta amb la següent inscripció al terç: "SANTISIMA TRINIDAD". En ella indica l'advocació a la que està dedicada, que és el sant titular del temple parroquial. Seguidament al mig trobem la següent inscripció: "FON BENEIDA L´ANY 1.968 / RECTOR RAFAEL FERRANDIS VILLANUEVA / PADRINS FREDERIC FERRANDO TENA I / TRINITAT SALES TENA". Aquesta serveix de document sobre la campana, ja que indica la data de benedicció, el nom del rector que estava eixe any al front de la parròquia i el dels padrins. Seguidament trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA".
Terç (T) (2 cordons)
(06) "SANTISIMA TRINIDAD"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(06) "FON BENEIDA L´ANY 1.968 / PADRINS FREDERIC FERRANDO TENA I / TRINITAT SALES TENA"
(09) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
Mig peu (MP) (3 cordons)
Tocs actuals de campanes Volteja automàticament.
Truja Ferro Manclús Vella.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada entre unes bigues de ferro a la volta de la Sala de les Campanes. Disposa de truja de ferro (molt oxidada) i està mecanitzada amb motor de vol continu i un sistema de mig vol (que no funciona). A més compta amb batall lligat. La superfície del bronze està coberta per una capa de brutícia, que dificulta la lectura de inscripcions i elements ornamentals, i a més afecta a la sonoritat de la campana.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, (09) mig vol.
Intervencions L'any 1968 la foneria de Salvador Manclús del Grau de València va fondre tres campanes noves per a la Parròquia de Sant Pasqual Bailón de València. Aquesta és la segona de les tres, dedicada a la Santíssima Trinitat. Va ser beneïda pel rector Mn. Rafael Ferrandis, actuant com a padrins de l'acte Francesc Martí i Maria Canet. Després de fosa va ser ubicada a la Sala de les Campanes i mecanitzada amb motor de vol continu i mig vol.
Propostes La instal·lació actual de la campana no té cap vinculació amb la tradició local ni ajuda a la conservació del bronze, per tant es deuria procedir a la restauració del conjunt. La campana es deuria baixar de la torre, netejant el bronze per dins i fora. La truja actual es deu canviar per altra de fusta, de perfil tradicional local, i el motor de vol renovar per altre d'impulsos.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors

 • MOLLÀ ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; BUIGUES METOLA, Marcos [Documentació de la campana] (12-12-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 27-03-2016
2 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 06-06-2020
  Convertir a PDF