Sant Agustí (3) - Parròquia de Sant Josep - TORRENT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3812)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 75
Pes aproximat (en quilos) 244
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1968
Descripció La campana compta amb uns textos breus, en commemoració de la seua fosa i dedicació. Així, al terç compta amb dos línies d'inscripció ben diferenciades: una superior, en què en primera persona, la mateixa campana assegura "ME LLAMO SAN AGUSTIN"; i una segona, en la qual es recorda als benefactors de la peça, els "CLAVARIOS DE SAN JOSE". Els textos es completen més avall, al mig peu, amb l'apunt de l'any de l'obra i la seua destinació final: "TORRENTE 1968".
D'altra banda, en record d'una extingida tradició campanera, el fonedor va incloure a l'àrea central del bronze quatre imatges: la consuetudinària creu exterior, ací envoltada d'una aura radiant; una imatge de sant Agustí, identificat com a bisbe; una custòdia de sol amb dos àngels adoradors, basada en altres contemporànies; i, per últim, la marca de fàbrica dels Roses d'Atzeneta d'Albaida.
Terç (T) (Cordó)
"✱ ✱ ME LLAMO SAN AGUSTIN ✱ ✱"
(Cordó)
"✱ CLAVARIOS DE SAN JOSE ✱ ✱"
(Cordó)
(Garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu radiant)
(03) (Marca de fàbrica) "ROSES / ADZANETA / VALENCIA / ESPAÑA"
(06) (Sant Agustí)
(09) (Custòdia de sol amb dos àngels adoradors)
Mig peu (MP) (Dos cordons)
"✱ ✱ ✱ TORRENTE 1968 ✱ ✱ ✱"
(Dos cordons)
(Fulles d'acant)
Peu (Tres cordons)
Tocs tradicionals de campanes Durant un breu període de temps, la campana es repicà manualment des de la porta del campanar, fins on descendia la corda que hi havia unida al seu mall.
Tocs actuals de campanes Voltejos i repics exclusivament automàtics.
Truja Truja metàl·lica dels Roses d'Atzeneta d'Albaida.
Estat anterior A la presa de dades del 2012, un recent error en la instal·lació de l'electromall venia causant importants desperfectes en la vora de la campana, en colpejar-la amb la canya i relliscar-se per la superfície del bronze. Inclús havent-se reparat l'avaria, aquesta ha deixat rere seu un ampli desgast sobre la campana.
Estat actual La campana conserva bona part de la instal·lació que li fou donada per part de l'empresa fonedora el 1968. Penja del seu finestral amb la truja metàl·lica característica dels Roses d'Atzeneta d'Albaida, la signatura dels quals apareix al capçal. El contrapés té els eixos considerablement rebaixats, amb la finalitat de facilitar les tasques del rudimentari motor de volteig. A l'altra banda, al mur es conserven els suports d'un antic electromall trifàsic, substituït abans de 2012 per un altre de nou, més net i de resposta més ràpida.
Ara, el pas dels anys i la falta d'un manteniment assidu han deixat la campana en un estat bastant precari. El desgast de les instal·lacions és especialment patent en les peces metàl·liques, cobertes d'una espessa capa de rovell. A l'entorn de la campana hi ha, també, les restes abandonades d'antigues instal·lacions.
Mecanismes de toc Motor de volteig continu i electromall monofàsic.
Propostes Suggerim que la campana siga restaurada, per tal de dotar a l'instrument de valors genuïns. Caldria substituir el vell contrapés metàl·lic per un nou de fusta de perfil tradicional valencià; netejar el bronze interior i exteriorment; canviar el batall actual per un de nou de ferro dolç, de grandària adeqüada i amb cable de seguretat; i finalment, dotar la campana de mecanismes de toc automàtic, que no dificulten el toc manual i reproduïsquen tocs propers a la tradició local.
Valoració Campana sense cap valor, que pot refondre's després de documentar-la.

Autors de la documentació

  • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Primera presa de dades] (1997)
  • SARRIÓ ANDRÉS, Pau M. [Documentació fotogràfica] (24-10-2012)
  • SARRIÓ ANDRÉS, Pau M. [Les veus de l'Horta Sud. Campanars, campanes, campaners i tocs tradicionals] (27-07-2016)
Editor de la fitxa SARRIÓ ANDRÉS, Pau
Actualització 28-12-2021
15 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 38 Visitants: 38 Usuaris: 0