Mare de Déu dels Desamparats (4) - Parròquia de la Santíssima Trinitat - TAVERNES BLANQUES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3816)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 98
Altura del bronze 71
Vora 9
Pes real 550
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1969
Descripció En primer lloc trobem al terç aquesta inscripció: "# NUESTRA SEÑORA DE LOS DESAMPARADOS #". Aquesta fa al·lusió a l'advocació a la que està dedicada, la Mare de Déu dels Desamparats, que és la patrona de la població. Baix trobem el nom del poble i la data de la benedicció: "# # TABERNES BLANQUES # AGOSTO 1969" #. El fet d'indicar el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. Seguidament al mig trobem la marca de fàbrica: "ROSES / ADZANETA / VALENCIA / ESPAÑA". Finalment al mig peu indica el nom de la donant i una incripció al·lusiva als difunts a ella vinculats: "# # Da AMPARO GIL EN SUFRAGIO DE SU ESPOSO D. VICENTE LAGUARDA Y FAMILIARES #".
Espatlla (H) (cordó)
(02) (04) (08) (10) (decoració vegetal)
Terç (T) (cordó)
"# NUESTRA SEÑORA DE LOS DESAMPARADOS #"
(cordó)
"# # TABERNES BLANQUES # AGOSTO 1969 #"
(cordó)
(garlanda vegetal i amb motius eucarístics)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (marca de fàbrica) "ROSES / ADZANETA / VALENCIA / ESPAÑA"
(06) (imatge de la Mare de Déu dels Desamparats)
(09) (monograma de Maria)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"# # Da AMPARO GIL EN SUFRAGIO DE SU ESPOSO D. VICENTE LAGUARDA Y FAMILIARES"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Peu (3 cordons)
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Ferro de Roses
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de ferro. Aquesta està pintada de verd i oxidada per la continua exposició de la mateixa als agents atmosfèrics. Compta amb motor de vol continu i electromall, a més el batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat. Vist l'estat en que es troba i que la instal·lació no imita l'estat tradicional seria recomanable la restauració de la campana. Es deuria baixar del campanar per netejar per dins i fora i canviar la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El motor actual es deuria renovar per un altre d'impulsos, que permeta tocar manualment la campana i imite els tocs tradicionals.
Mecanismes de toc (03) electromall, (09) motor de vol continu.
Intervencions La campana va ser fosa a principis de l'estiu de 1969 als tallers de la foneria de Roses d'Atzeneta d'Albaida, dirigits per Germán Roses. Com indiquen les inscripcions, es va fer a expenses de Amparo Gil, amb un cost total de 71.500 ptes. Va ser beneïda durant les festes d'eixe any i quedà instal·lada en una de les finestres del campanar, després de reforçar els murs interiors de la torre per ubicar-la. Finalment es mecanitzà amb motor de vol continu i martell trifàsic. Aquest últim ha estat canviat per un electromall.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors de la documentació

 • MOLLÀ ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Tesi doctoral] (1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (04-11-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 20-02-2015
3 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 15-06-2021
  Convertir a PDF