Santíssim Sacrament (3) - Parròquia de Sant Pere Apòstol - PATERNA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3817)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 93
Altura del bronze 79
Vora 10
Pes real 464
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1969
Descripció En primer lloc trobem aquesta inscripció al terç: "# # SSMO SACRAMENTO # #"; que completament seria: "SANTISIMO SACRAMENTO". Seguidament, baix trobem el nom del poble i la data de refosa: "# # PATERNA REFUNDIDA AÑO 1969 #". Des de 1939 va ser habitual des d'aquest any la inclusió del nom del poble a les inscripcions. Aquest fet es deu a que centenars de campanes es retiraren de les seues torres sense un inventari o control, no podent retornar moltes a las llocs originals per no indicar les incripcions quins eren. Al mig està la marca de fàbrica: "ROSES / ADZANETA / VALENCIA / ESPAÑA"; aquesta és el element més característic de les foneries industrials, present des de principis del segle XX. Baix d'aquesta trobem la data de la campana anterior i el dels donants d'aquesta: "# SE HIZO EL AÑO 1941 A EXPENSAS DE D. EDUARDO Y D. AURELIO MALLENT ALBERT #". Finalment al mig peu estan els noms dels seus padrins: "# # SIENDO PADRINOS DÑA AURELIA MALLENT CEBRIAN Y DÑA ELENA MALLENT ARERT # #".
Espatlla (H) (cordó)
(02) (04) (08) (10) (decoració vegetal)
Terç (T) (cordó)
(06) "# # SSMO SACRAMENTO # #"
(cordó)
(06) "# # PATERNA REFUNDIDA AÑO 1969 #"
(cordó)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu amb peana)
(03) (marca de fàbrica) "ROSES / ADZANETA / VALENCIA / ESPAÑA"
(06) (Custòdia amb àngels orants)
(09) (pensament)
(06) "# SE HIZO EL AÑO 1941 A EXPENSAS DE D. EDUARDO Y D. AURELIO MALLENT ALBERT #"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) ""# # SIENDO PADRINOS DÑA AURELIA MALLENT CEBRIAN Y DÑA ELENA MALLENT ARERT # #"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Peu (3 cordons)
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta 2001 Técnica y Artesanía
Estat anterior Fins la darrera restauració estava instal·lada amb truja de ferro en un regular estat de conservació. Aquesta presentava una forta oxidació i comptava amb motor de vol continu i martell per tocar automàticament, mecanismes que no emulaven els tocs tradicionals ni facilitaven el seu toc manual.
Estat actual La campana es troba en un bon estat de conservació, ubicada en la finestra est de la Sala de les Campanes. Compta amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall, que imiten la forma tradicional de tocar i permeten els tocs manuals.
Mecanismes de toc (03) ballesta, (09) motor d'impulsos i electromall.
Intervencions Aquesta campana és el resultat de la refosa d'una campana anterior, fosa en l'any 1941 per la casa Hermanos Roses de Silla. En 1969 es va badar i va ser refosa per la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida amb un cost total de 12.840 ptes. La nova campana resultà amb un pes de 464 kg, copiant part de les inscripcions de l'anterior campana, així com la instal·lació de l'anterior. En 2006 es va procedir a la seua restauració, baixant-la del campanar per netejar-la per dins i fora. La truja de ferro es va canviar per altra de fusta, de perfil tradicional valencià i finalment les mecanismes de toc es renovaren per un electromall i motor d'impulsos. Aquests es realitzaren per l'empresa 2001 Técnica y Artesanía.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (15-10-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 15-12-2014
25 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 09-12-2021
  Convertir a PDF