Sant Josep, la Valenciana (1) - Parròquia de Sant Antoni Abat - RAFELBUNYOL (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3825)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 55
Pes aproximat 96
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1970
Descripció La campana té cinc cordons la terç. Al mig compta amb una creu radiant, una imatge de Jesús Xiquet i la següent inscripció: "SAN JOSE / SIENDO CURA PARROCO / D. ANGEL CAPILLA AÑO 1940 / REFUNDIDA EN OCTRUBRE DE 1970 / SIENDO CURA PARROCO / D. JOAQUIN SERRANO". Aquesta reprodueix les inscripcions de la campana anterior, fosa per els Hnos Roses en 1940, afegint a la nova el nom del rector del moment i la data de la refosa. També al mig està la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C INDUSTRIA 27/VALENCIA".
Terç (T) (3 cordons) /
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C INDUSTRIA 27/VALENCIA"
(06) "SAN JOSE / SIENDO CURA PARROCO / D ANGEL CAPILLA AÑO 1940 / REFUNDIDA EN OCTUBRE DE 1970 / SIENDO CURA PARROCO / D JOAQUIN SERRANO"
(09) (Crist infant)
Mig peu (MP) (3 cordons)
(cordó)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic
Truja Fusta nova Campanas y Relojes Monumentales
Estat anterior Fins a l'any 2020 estava instal·lada amb truja de ferro de la foneria Manclús, tipus vell, i dotada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. La instal·lació, juntament amb l'altura a la qual estava instal·lada, dificultava el seu toc manual.
Estat actual La campana es troba en un bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja nova de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. El batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat. També disposa d'una ballesta per als vols manuals.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls i electromall monofàsic, (09) ballesta
Intervencions La foneria Manclús va refondre l'antiga campana. Posteriorment també la mecanitzaren amb electromall monofàsic. En 2020 va ser restaurada amb la resta de campanes. La baixaren del campanar i la netejaren per dins i per fora. La truja es canvià per altra nova de fusta de perfil tradicional valencià i renovaren la motorització amb un motor d'impuls i electromall monofàsic. En desembre del mateix any va tornar de nou a la torre. Els treballs els va fer Campanas y Relojes Monumentales.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Denominada popularment la valenciana per estar orientada cap a la ciutat de València.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (1997)
 • MANCLÚS, INDUSTRIAS (12-09-2008)
 • CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (29-08-2013)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana restaurada] (20-12-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 08-01-2021
19 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 22-06-2021
  Convertir a PDF