Mare de Déu dels Àngels, la del Riu (1) - Parròquia de la Mare de Déu dels Àngels - MISLATA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 3827)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 59
Altura del bronze 49
Vora 6
Pes aproximat 119
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1970
Descripció En primer lloc compta amb aquesta inscripció al terç: "# # REINA DE LOS ANGELES #". Aquesta fa referència a l'advocació titular del temple parroquial, la Mare de Déu dels Àngels, i té origen en les Lletanies Lauretanes, propies de la Mare de Déu. Al mig trobem la marca de fàbrica: "ROSES / ADZANETA / VALENCIA / ESPAÑA". Finalment al mig peu trobem la marca de fàbrica: "# # FUNDIDA AÑO 1942 REFUNDIDA AÑO 1970 MISLATA# #". En ella indica la data de l'anterior campana, la de refosa i el nom del poble. El fet de incloure el nom del poble va ser molt habitual entre les inscripcions de les campanes als anys 40 i està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de campanes es retiraren de les torres sense cap control ni inventari. La major part acabaren en magatzems i no es pogueren identificar després ni recuperar, ja que en la major part dels casos no indicaven les inscripcions el lloc de procedència. Per aquest motiu es habitual que figure el nom del poble a les inscripcions a partir de 1939.
Espatlla (H) (cordó)
(00) (03) (06) (09) (triangle decorat)
Terç (T) (cordó)
(02) (04) (08) (10) (flor)
(cordó)
"# # REINA DE LOS ANGELES #"
(cordó)
(02) (04) (08) (10) (decoració vegetal)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal))
(03) (marca de fàbrica) "ROSES / ADZANETA / VALENCIA / ESPAÑA"
(06) (monograma de Maria)
(09) (pensament))
Mig peu (MP) (2 cordons)
"# #FUNDIDA AÑO 1942 REFUNDIDA AÑO 1970 MISLATA # #"
(2 cordons)
(cenefa de triangles decorats)
Peu (3 cordons)
Tocs actuals de campanes Volteja automàticament.
Truja Ferro Roses
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes. Compta amb truja de ferro i motor de vol continu per tocar automàticament. L'estat actual en que es troba no afavoreix la correcta conservació de la campana ni facilita el seu toc manual, per tant seria recomanable restaurar-la. Es deuria baixar del campanar per netejar-la per fins i fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià i renovant el motor per altre d'impulsos.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu
Intervencions Entorn a 1970 es va badar l'anterior campana, fosa en 1942 per Manuel Roses Vidal. Aquesta va ser baixada de la torre per refondre-la als tallers de la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida, dirigits per Germán Roses. Després de fosa va ser portada al poble per la benedicció i finalment es pujà al campanar i mecanitzà amb motor de vol continu.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes La campana es denomina popularment "la del riu" per estar orientada cap al Túria.

Autors

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Tesi doctoral] (1997)
 • LLOP i BAYO, Francesc (10-04-2011)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (18-05-2012)
 • CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (20-12-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 17-03-2015
17 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, inscripcions, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 08-07-2020
  Convertir a PDF