Sant Joan Baptista (1) - Parròquia de Sant Vicent Ferrer del Mas del Jutge - TORRENT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3829)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 34
Altura del bronze 31
Vora 4
Pes aproximat (en quilos) 23
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1970
Terç (T) (Dos cordons)
" ✱ ✱ SAN JUAN BAUTISTA ✱ "
(Cordó)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (Marca de fàbrica) "ROSES / ADZANETA / VALENCIA / ESPAÑA"
(06) (Sant Joan Baptista)
(09) (Àngel)
Mig peu (MP) " · CURA ENCARGADO D. JUAN FERNANDEZ MORA · "
(Dos cordons)
" ✱ MASIA DEL JUEZ TORRENTE AÑO 1970 ✱ "
(Dos cordons)
(Decoracions vegetals)
Peu (Dos cordons)
Tocs tradicionals de campanes Segurament, els usos tradicionals d'aquesta campana es limitaven al volteig, amb l'ajuda del cigonyal amb què compta la seua truja. Desconeixem, però, si la campana era voltejada des de l'estança on se situa o si, en canvi, era accionada des de la base del campanar.
Tocs actuals de campanes Davant la falta de mecanismes per al toc automàtic, actualment la campana es troba majoritàriament en desús. De fet, durant les últimes dècades, el bronze únicament ha sigut tocat en ocasions extraordinàries.
Truja Truja metàl·lica, obra dels Roses d'Atzeneta d'Albaida.
Estat original La campana va ser fosa a l'any 1970 per la fàbrica que Germán Roses regentava a la localitat valenciana d'Atzeneta d'Albaida. Després de la seua fosa als forns d'aquesta indústria, la pròpia factoria seria l'encarregada de dotar a l'instrument de la truja metàl·lica que encara a l'actualitat conserva. Amb l'arribada d'aquest bronze al campanar, el conjunt de campanes original, que havia estat constituït des de mitjans del segle XVIII per dos bronzes, era ampliat amb un més. La intervenció, segons ens indiquen les inscripcions de la pròpia campana, va ser realitzada sent rector de la parròquia de Sant Vicent Ferrer del Mas del Jutge En Joan Fernández Mora.
Estat actual La campana es troba en un bon estat de conservació, a pesar del seu llarg abandonament. Actualment, el bronze és bastant net i la truja està correctament pintada. Un dels principals agents de deteriorament de la campana és la presència davant d'ella d'una pesada tanca per evitar l'entrada de les aus a l'interior del campanar. A pesar de que la protecció compleix satisfactòriament les seues comeses, hauria de buscar-se una nova solució més lleugera que, d'una banda, no deixara a les campanes fora de la protecció; i d'altra banda, no dificultara la documentació ni el toc de les campanes.
Mecanismes de toc Cigonyal per al volteig manual.
Propostes Suggerim, a mitjà termini, la restauració de la campana. Una intervenció d'aquestes característiques hauria de contemplar, en primera instància, la substitució de la truja metàl·lica de l'instrument per una nova de fusta, que en la seua confecció seguira el model dels extraordinaris contrapesos històrics que conserven les campanes majors del conjunt. Així mateix, a la restauració caldria netejar interior i exteriorment el bronze, per tal de recuperar la seua sonoritat original. Per últim, la intervenció hauria de contemplar la possibilitat, d'una banda, de substituir el batall de la campana per un nou, adequat a la grandària del bronze i proveït de cable de seguretat; i d'altra banda, de dotar a l'instrument d'un motor de volteig per impulsos per al toc automàtic, amb l'objectiu de recobrar l'ús ordinari de la campana, hui perdut.
Valoració Campana sense cap valor, que pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

  • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (1997)
  • SARRIÓ ANDRÉS, Pau M. [Les veus de l'Horta Sud. Campanars, campanes, campaners i tocs tradicionals] (23-09-2016)
  • LLOP i BAYO, Francesc; LLOP PÉREZ, Júlia [Documentació de la campana] (04-07-2023)
Editor de la fitxa SARRIÓ ANDRÉS, Pau
Actualització 19-06-2018
20 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 83 Visitants: 83 Usuaris: 0