Sant Josep (2) - Parròquia de la Mare de Déu del Rosari - SEDAVÍ (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3832)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 66
Altura del bronze 52
Vora 5
Pes aproximat 166
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1971
Descripció La campana té en primer lloc la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA 27 / VALENCIA". Al mig trobem una inscripció que sembla reprodueix la de l'antiga campana, afegint un text referent a refosa d'aquesta: "PATRIARCA SAN JOSE / AÑO 1831 / REFUNDIDA EN EL AÑO 1971". Aquestes inscripcions són incises, afegides per tant quan ja estava fosa la campana.
Terç (T) (2 cordons)
(3 cordons)
(garlanda amb motius catòlics)
Mig (M) (00) (Crucifix)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA 27 / VALENCIA".
(06) "PATRIARCA SAN JOSE / AÑO 1831 / REFUNDIDA EN EL AÑO 1971".
(09) (imatge de la Puríssima)
(4 cordons)
(1 cordó)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Truja de fusta ELECTRORECAMP.
Estat anterior La campana estava ubicada a la Sala de les Campanes, dotada de truja de ferro de la foneria Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu. L'any 2010 el motor de vol continu ja no funcionava i estava dotada d'un d'impuls.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, ubicada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Té una truja de fusta de perfil tradicional valencià i està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. A més disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls i electromall monofàsic.
Intervencions L'any 1971 va ser refosa pel trencament d'una campana més antiga, datada de l'any 1831. La foneria de Salvador Manclús del Grau de València la va refondre, sembla que copiant part de les inscripcions de l'antiga campana. La mateixa foneria va confeccionar la truja de ferro i la mecanitzà amb motor de vol continu.

Va ser restaurada per ELECTRORECAMP S.L. al maig de l'any 2012, netejant-li el bronze i cambiant-li tant els accesoris per al toc automàtic, com la truja de ferro Manclús per una nova de fusta. Aquesta intervenció fou inaugurada amb la benedicció de les campanes i un concert a càrrec dels Campaners de la Catedral de València el 15 de maig del 2012.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal.lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (11-12-2010)
 • SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació de la campana restaurada] (15-05-2012)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació fotogràfica] (30-03-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 24-03-2018
10 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 15-06-2021
  Convertir a PDF