Santíssim Crist de les Ànimes (4) - Parròquia dels Sants Reis - ALBALAT DELS SORELLS - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 3838)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 90
Pes aproximat 422
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1971
Descripció La campana compta al terç en dos línies amb la següent inscripció: "# SANTISIM CRIST DE LES ANIMES # / #SIENDO CURA PARROCO D AGUSTIN DOMINGO ALOS #". En ella indica l'advocació a la que està dedicada, a més del nom del rector que en eixe any estava al front de la parròquia. Al mig trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "ROSES / ADZANETA / VALENCIA / ESPAÑA". Finalment al mig peu indica la població i la data de la fosa: "# # # ALBALAT DELS SORELLS AÑO 1971 # # #".
Anses
Espatlla (H) (02) (04) (08) (10) (decoració vegetal)
Terç (T) (cordó)
(06) "# SANTISIM CRIST DE LES ANIMES #"
(cordó)
(06) " # SIENDO CURA PARROCO D AGUSTIN DOMINGO ALOS #"
(sanefa de flors)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (marca de fàbrica) "ROSES / ADZANETA / VALENCIA / ESPAÑA"
(06) (Crucifix)
(09) (Custòdia amb àngels orants)
(02) (04) (08) (10) (flor)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "# # # ALBALAT DELS SORELLS AÑO 1971 # # #"
(2 cordons)
Peu (sanefa amb decoracions vegetals)
Tocs tradicionals de campanes Tradicionalment seria voltejada de forma manual des de la mateixa sala de les campanes, per als repics seria tocada des del peu de la torre, mitjançant una llarga corda.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA
Estat anterior Fins 2013 presentava una truja de ferro de la casa ROSES d'Atzeneta d'Albaida, estant mecanitzada amb un motor de vol continu, mig vol i un martell. A causa del deteriorament de la instal·lació havia deixat de tocar.
Estat actual La campana es troba en bon estat de conservació, instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic.
Intervencions La campana es producte de la refosa de una campana anterior, de similar tamany, obra de Germán ROSES en 1971. Va ser pujada a la torre i dotada de truja de ferro. En 1985 es mecanitzada junt a les altres campanes per l'industria de Salvador Manclús.

En agost de 2013 es baixada de la torre per iniciar els treballs de restauració, tornant restaurada i sent exposada uns dies al temple en octubre del mateix any. Treballs fets per 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (03-10-2013)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 21-05-2016
2 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 04-07-2020
  Convertir a PDF