Santíssim Crist de les Ànimes (4) - Parròquia dels Sants Reis - ALBALAT DELS SORELLS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3838)

Localització Sala de Campanes
Diàmetre 90
Pes aproximat 422
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1971
Descripció La campana disposa de set anses i quatre decoracions vegetals en l'espatlla. Seguidament, en el terç presenta tres cordons. Entre els dos superiors hi ha una inscripció en valencià amb l'advocació a la qual està dedicada: "✱ ✱ SANTISIM CRIST DE LES ANIMES ✱". Entre els inferiors hi ha altra amb el nom del rector: "✱ SIENDO CURA PARROCO D. AGUSTIN DOMINGO ALOS. ✱". A continuació, en el mig trobem una creu de calvari, una custòdia amb àngels, un crucifix i la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "ROSES / ADZANETA / VALENCIA / ESPAÑA". Finalment, en el mig peu indica la població i la data de la fosa: "✱ ✱ ✱ ALBALAT DELS SORELLS AÑO 1971 ✱ ✱ ✱".
Anses
Espatlla (H) (02) (04) (08) (10) (decoració vegetal)
Terç (T) (cordó)
(06) "✱ ✱ SANTISIM CRIST DE LES ANIMES ✱"
(cordó)
(06) "✱ SIENDO CURA PARROCO D. AGUSTIN DOMINGO ALOS. ✱"
(cordó)
(garlandes soltes de flors)
Mig (M) (00) (Creu de calvari)
(03) (marca de fàbrica) "ROSES / ADZANETA / VALENCIA / ESPAÑA"
(06) (Crucifix)
(09) (Custòdia amb àngels orants)
(02) (04) (08) (10) (flor)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "✱ ✱ ✱ ALBALAT DELS SORELLS AÑO 1971 ✱ ✱ ✱"
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals solts)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Tradicionalment, seria voltejada de forma manual des de la mateixa sala de campanes, per als repics seria tocada des del peu de la torre, mitjançant una llarga corda.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA
Estat anterior Fins a 2013 presentava una truja de ferro de la casa ROSES d'Atzeneta d'Albaida, estant mecanitzada amb un motor de vol continu, mig vol i un martell.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és bo. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Presenta batall lligat i dotat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls i electromall monofàsic
Intervencions La campana és producte de la refosa d'una campana anterior, de similar grandària, obra de Germán ROSES en 1971. Va ser pujada a la torre i dotada de truja de ferro. En 1985 és mecanitzada juntament amb les altres campanes per l'indústria de Salvador Manclús. En agost de 2013 la baixaren de la torre per iniciar els treballs de restauració, entre agost i octubre, quan torna restaurada al temple i va quedar exposada uns dies a l'interior. Ha recuperat la truja de fusta i mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Primera presa de dades] (01-01-1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (03-10-2013)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (29-05-2022)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 01-06-2022
16 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 15-08-2022
  Convertir a PDF