Sant Martí (4) - Parròquia de Sant Martí Bisbe - ALCÀSSER (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3857)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 118
Altura del bronze 98
Vora 10
Pes aproximat 951
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1975
Descripció La campana té en primer lloc aquesta inscripció al terç: "SAN MARTIN OBISPO". Aquesta indica l'advocació a la que està dedicada, Sant Martí Bisbe, titular del temple parroquial. Al mig trobem la marca de fàbrica, rodejada per unes sanefes: "FUDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C INDUSTRIA 37 / VALENCIA". La marca té una errada, ja que apareix "FUDICION" en lloc de "FUNDICIÓN". També al mig apareix una inscripció amb la data de fosa de l'antiga campana i la de refosa: "FUNDIDA EN 1939 / Y REFUNDIDA EN EL AÑO SANTO 1.975 ".
Terç (T) (2 cordons)
(06) "SAN MARTIN OBISPO"
(3 cordons)
(guirnalda amb motius católics)
Mig (M) (00) (Crucifix)
(03) (marca de fàbrica) "FUDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C INDUSTRIA 37 / VALENCIA"
(06) "FUNDIDA EN 1939 / Y REFUNDIDA EN EL AÑO SANTO 1.975 "
(10) (Sant Pere)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L.
Estat anterior Estava en regular estat de conservació, dotada amb truja de ferro i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall trifàsic.
Estat actual Està en bon estat de conservació, ubicada a una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. La mecanització actual, que permet tocar manualment i reprodueix l'estil tradicional de tocar les campanes, és un electromall monofàsic i motor d'impuls. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) ballesta metàl•lica (09) electromall; motor impulsos
Intervencions La campana anterior, fosa l'any 1939 junt a la resta de les campanes del conjunt, es va badar entorn a 1975. La foneria de Salvador Manclús la va baixar del campanar per refondre-la als seus tallers del Grau de València. La nova campana va quedar ubicada a la Sala de les Campanes, dotada amb truja de ferro i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall trifàsic. En gener de 2002 va ser restaurada per 2001 Técnica y Artesanía de Massanassa. La truja es va canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencia i el bronze es va netejar per dins i per fora. Finalment tornà al campanar i quedà mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador- Artemi [Tesi doctoral] (1997)
 • LLOP i BAYO, Francesc [Documentació de la restauració de la campana] (03-01-2002)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació fotogràfica i fitxa de la campana] (05-04-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 22-03-2018
16 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 15-06-2021
  Convertir a PDF