Sants de la Pedra (7) - Assumpció de Nostra Senyora - TORRENT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3875)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 104
Pes aproximat (en quilos) 651
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1981
Descripció Té al terç aquesta inscripció: "1.939 AÑO DE LA VICTORIA / ABDON Y SENEN. Segurament reprodueix les d'una campana més antiga, fosa junt a la resta de bronzes a la fonera Hermanos Roses de Silla. Aquestes indiquen la data de fosa i l'advocació de la campana. Al mig indica la data de refosa: "REFUNDIDA EN 1.981". Finalment al mig peu té altra inscripció, segurament també copiada de l'antiga campana: "COSTEADA A EXPENSAS DEL EXMO AYUNTAMIENTO DE TORRENTE VALENCIA".
Terç (T) (2 cordons) /
(00) "1.939 AÑO DE LA VICTORIA"
(06) "ABDON Y SENEN" /
(4 cordons) /
(garlanda amb motius catòlics)
Mig (M) (00) (crucifix)
(06) "REFUNDIDA EN 1.981"
Mig peu (MP) (cordó) /
(06) "COSTEADA A EXPENSAS DEL EXMO AYUNTAMIENTO DE TORRENTE VALENCIA" /
(2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic. Els tocs automàtics imiten els tradicionals locals.
Truja Fusta Manclús.
Estat anterior Abans de la restauració de 2007 estava dotada amb truja de ferro de la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. La instal·lació no era tradicional ni afavoria la correcta conservació de la campana.
Estat actual Les anses han sigut pintades de negre, sense causa ni justificació. La campana no ha sigut dotada de ballesta per al toc manual, amb la qual cosa costa un poc de deixar-la boca per amunt.

Està dotada amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i ubicada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat i està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos ECAT - electromall ECAT
Intervencions Entorn a l'any 1981 l'antiga campana estava badada i la foneria de Salvador Manclús la va baixar del campanar per refondre-la als seus tallers del Grau de València. La nova campana va ser pujada a la torre i dotada amb la instal·lació de l'antiga. Va ser restaurada per INDUSTRIAS MANCLÚS S. C. V. en 2007. Es va baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora. La truja es va canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià i els mecanismes de toc es renovaren per un motor d'impuls i un electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (1997)
 • LLOP i BAYO, Francesc (23-01-2007)
 • LLOP i BAYO, Francesc (10-11-2007)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana i fitxa] (21-07-2015)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 12-04-2018
13 Fotos
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 19-06-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 97 Visitants: 97 Usuaris: 0