Santa Bàrbera (3) - Parròquia de la Mare de Déu del Rosari - SEDAVÍ - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 3876)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 80
Altura del bronze 63
Vora 7
Pes aproximat 296
FonedorMANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA)
Any fosa 1982
Descripció Al mig té en primer lloc aquesta inscripció amb l'advocació a la que està dedicada: "SANTA BARBARA". Seguidament disposa de la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE /SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA 27 / VALENCIA". Finalment trobem aquesta inscripció referent a la data de refosa i amb el nom del poble: "REFUNDIDA EN 1982 POR / SUSCRIPCION POPULAR SEDAVI".
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu)
(06) "SANTA BARBARA" / (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE /SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA 27 / VALENCIA" / "REFUNDIDA EN 1982 POR / SUSCRIPCION POPULAR SEDAVI".
Mig peu (MP) (4 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Truja de fusta nova d'ELECTRORECAMP.
Estat anterior La campana estava ubicada a la Sala de les Campanes, dotada de truja de ferro de la foneria Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu. L'any 2010 el motor de vol continu ja no funcionava i estava dotada d'un d'impuls i electromall.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, ubicada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Té una truja de fusta de perfil tradicional valencià i està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. A més disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Motor de vol per impulsos i electromall.
Intervencions L'any 1982 va ser refosa pel trencament d'una campana més antiga, de datació desconeguda. La foneria de Salvador Manclús del Grau de València la va refondre. La mateixa foneria va confeccionar la truja de ferro i la mecanitzà amb motor de vol continu.

Restaurada per ELECTRORECAMP S.L. al maig de l'any 2012, netejant-li el bronze i cambiant-li tant els accesoris per al toc automàtic, com la truja de ferro Manclús per una nova de fusta. Aquesta intervenció fou inaugurada amb la benedicció de les campanes i un concert a càrrec dels Campaners de la Catedral de València el 15 de maig del 2012.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana sense cap valor i que pot refondre´s després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (11-12-2010)
 • SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació de la campana restaurada] (15-05-2012)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 24-03-2018
12 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 30-05-2020
  Convertir a PDF