Sant Jaume (4) - Parròquia de Sant Jaume - MONCADA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 3878)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 119
Pes aproximat 976
FonedorMANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA)
Any fosa 1982
Terç (T) "10 DE SEPTIEMBRE DE 1982 AÑO DE LA VISITA A VALENCIA DEL PAPA JUAN PABLO II / REFUNDIDA A ESPENSAS DE D VICENTE MORELLO CHAPA / JAIME APOSTOL / + O SIDUS REFULGENS HISPANIAE + SANCTE JACOBE APOSTOLE + / INTERCEDE PRO NOBIS AD DOMINUM MONCADA ANNO SANCTO MCMLXXXII + / (marca de fàbrica) FUNDICION/DE/SALVADOR MANCLUS/ C INDUSTRIA 27/VALENCIA"
Mig (M) (00) (06) (creu de Sant Jaume)
Truja Fusta nova de 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA.
Estat anterior La campana presenta molts defectes de fabricació.
La campana conserva la truja original de fusta, probablement del segle XX (probablement posterior a 1939), que fou profundament modificada per adaptar el sistema de toc. L´eix original, empotrat dins el braç de fusta, fou substituït per un eix molt més gruix, posat per baix del braç i fixat amb fortes abraçaderes, i que es bifurca per rodejar les anses de la campana. El nou eix, pel seu gruix, funciona de fet com un braç metàl•lic, ja que suporta tot el pes de campana i truja. També es va modificar, retallant-lo, l´extrem redó del braç de la truja.
La campana té un batall de nova invenció, atornillat rígidament a la batallera. La idea sembla bona: fixació del batall, percussió en un punt sol de la boca. No obstant té una objecció puntual i un altra genèrica, molt més important. La fixació es realitza, com hem dit, mitjançant abraçaderes, a la batallera i és crítica, ja que si no queda ben centrat, el punt de gir es desplassa i pega en una vora més alt que en l´altra. La segona objecció és molt més greu i definitoria, ja que la fixació rígida a la batallera d´un batall articulat ha suposat, en tots els casos coneguts, el trencament a mig terme de l´ansa batallera, caent el batall i tota la instal•lació, sense possibilitat d´assegurar i impedir la caiguda. El sistema pareix ideal, però la pràctica ha demostrat el risc incontrolable que podria ser pal•liat amb una doble articulació, és a dir amb la fixació tradicional, mitjançant un "soquet" o peça de fusta que separa al batall de la batallera i absorbeix gran part de les sacsades laterals, que aquest sistema infereix directament a l´anella. En el cas de trencament del batall, el cable de seguretat, sense abraçaderes, deixaria penjant la part trencada, que colpejaria la vora de la campana, esportillant-la, com ja va passar amb la campana de Santa Bàrbera.
El motor ubicat en les (09) de voltejar té, en compte de reductora, un conjunt de politges que actuen per reduir la velocitat del motor, augmentar la potència i amortir, per les diverses corretges, els esforços produïts per la campana en moviment. El mecanisme pot tocar a vol continu o a mig vol, però no es pot control•lar la velocitat de gir ni de frenada.
L´electromall ubicat en les (03) és també de construcció local, mitjançant un motor. Molt ben resolt, amb un mall que té el braç reforçat, colpeja no obstant amb tanta violència que ha marcat la campana més d´un parell de centímetres, amb greu perill de trencament.
La mecanització no permet ni contempla la possibilitat de tocar manualment la campana.
Estat actual Bo, restaurada.
Mecanismes de toc Motor de vol per impulsos i electromall.
Intervencions Restaurada per 2001 TÉCNICA Y ARTEANÍA en 2006.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Documentació de la campana: MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (1997)
Editor SARRIÓ ANDRÉS, Pau
Actualització 13-12-2012
11 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2018)
  campaners@hotmail.com
  : 18-07-2018
  Convertir a PDF