Senyalera (0) - Parròquia de la Mare de Déu dels Àngels - ALBAL (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3883)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 41
Altura del bronze 32
Vora 4
Pes aproximat 40
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1985
Descripció Al terç trobem la data en que es va fondre la campana: "AÑO 1985", normalment en va acompanyat del titular al que va dirigida la campana, però en aquest cas trobem soles la data. Despres al mig trobem la seguent epigrafía: "GEMA ROBERTO Y/ ANA VICENTA/ BONORA MARI EN SU/ COMUNIÓN Y CONFIRMACIÓN”, les persones donanants de la campana a la parròquia, també indicant els dos sacraments eclesials, la comunió i confirmació, seguidament hi han els següents relleus: de una Creu, la marca de fàbrica de Salvador Manclús i el Cor de Jesucrist.
Terç (T) (2 cordons)
“AÑO 1985”
(2 cordons)
Mig (M) (Creu)
(relleu de cor)
(marca de fàbrica de Salvador Manclús)
“GEMA ROBERTO Y/ ANA VICENTA/ BONORA MARI EN SU/ COMUNIÓN Y CONFIRMACIÓN”
Mig peu (MP) (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Voltejava desde l’antiga espadanya, senyals de misses diàries i avisos als campaners.
Tocs actuals de campanes No toca, per dificultat de la instal·lació.
Truja Ferro MANCLÚS nova
Estat original La campana desde la seua fosa ha estat conservada amb truja de ferro de Manclús, dotada d'un cigonyal per a voltejar-la. Al principi, es trobava instal·lada a una espadanya situada en algún lloc del edifici parroquial, més tard aquest es va enderrocar i la campana es va guardar a l'nterior del temple, sent pujada l'any 2007 pels campaners per a un concert.
Estat actual Mala, es troba nugada entre dos motors de les campanes, lo que suposa que aquesta no toque o no puga girar. El fet del seu regular estat de conservació, tindria que baixar-se del campanar i fer el procés de restauració amb la netaja del bronze exteriorment i interiorment i dotant-la de una nova truja de fusta amb mecanismes com un martell per al repic i un motor de vol a impulsos permetent la reproducció dels tocs manuals tradicionals amb ajuda de alguna ballesta o sistema de cigonyal.
Truja robellada i per a repretar
Mecanismes de toc (03) cigonyal
Intervencions La campana estava per dins de l´església i va ser pujada l'any 2007 pels Campaners de la Catedral de València per al concert anual de Nadal.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • RUBIO CONSTANT, Raúl (07-11-2004)
 • MARTÍNEZ TAMARIT, Pau (12-12-2014)
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 18-03-2018
18 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 16-06-2021
  Convertir a PDF