Mare de Déu Miraculosa (1) - Parròquia de la Miraculosa - PICASSENT - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 3886)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 64
Altura del bronze 54
Vora 4
Pes aproximat 152
FonedorMANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA)
Any fosa 1985
Descripció En primer lloc compta amb la següent inscripció al terç, on indica l'advocació a la que està dedicada: "VIRGEN MILAGROSA". Seguidament amb mig indica el lloc per al qual es va fondre, el nom de les donants i el rector que estava al front de la parròquia en el moment de la fosa de la campana: "PARROQUIA DE LA MILAGROSA / DONADA POR LAS CLAVARIESAS DE 1.984 -85 / SIENDO CURA PARROCO / D. ENRIQUE CERVERA LOPEZ / (PICASSENT).". Finalment té la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 37 / VALENCIA".
Terç (T) (2 cordons)
(06) "VIRGEN MILAGROSA"
(cordó)
(garlanda amb motius catòlics)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(06) "PARROQUIA DE LA MILAGROSA / DONADA POR LAS CLAVARIESAS DE 1.984 -85 / SIENDO CURA PARROCO / D. ENRIQUE CERVERA LOPEZ / (PICASSENT).
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 37 / VALENCIA".
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (cordó)
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta nova de 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a l'interior de la Sala de les Campanes. Compta amb truja de fusta nova de perfil tradicional valencià i està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic. A més disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor d'impulsos, (09) electromall monofàsic.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1985 als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. Les despeses de la fosa i instal·lació de la campana estigueren a càrrec de les Clavariesses de la Miraculosa. Entorn a l'any 2011, 2001 Técnica y Artesanía va canviar la truja de ferro de la campana per altra nova de fusta de perfil tradicional valencià. A més es va renovar la mecanització amb un motor d'impuls i electromall monofàsic. Els treballs es feren a la mateixa Sala de les Campanes.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana sense cap valor i que pot refondre´s després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • MARTÍN NOGUERA, F. Xavier (20-11-2000)
 • LLOP i BAYO, Manuel (22-09-2011)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació de la campana] (04-07-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 21-08-2016
14 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, inscripcions, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 15-07-2020
  Convertir a PDF