La Xicoteta (1) - Convent carmelità de la Mare de Déu de l'Esperança - el Carme - ONDA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 3890)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 50
Altura del bronze 34
Vora 4
Pes aproximat 72
FonedorMANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA)
Any fosa 1987
Descripció La campana compta amb aquesta inscripció al terç, repartida entre dos línies: ""AÑO MARIANO / 7-6-1.987 - 15-8-1.988". Aquesta fa referència a l'Any Marià convocat per Sant Joan Pau II el dia 1 de gener de 1987 i clausurat el dia de l'Assumpció de l'any 1988. Disposa també de la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA".
Terç (T) (2 cordons)
(06) "AÑO MARIANO"
(cordó)
(06) "7-6-1.987 - 15-8-1.988"
Mig (M) (00) (Creu)
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
Mig peu (MP) (2 cordons)
Peu (cordó)
Tocs actuals de campanes Volteja automàticament.
Truja Ferro Manclús Nova.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Té una truja de ferro Manclús i està mecanitzada amb motor de vol continu. Disposa de batall lligat però no reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1987 als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. La mateixa indústria es va encarregar d'instal·lar la campana a la torre i mecanitzar-la amb motor de vol continu.
Propostes Seria recomanable iniciar els treballs de restauració de la campana per tal dotar-la d'una instal·lació més tradicional. Aquesta es deuria baixar del campanar per netejar-la per dins i fora, eliminant així la brutícia acumulada. La truja de ferro es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià i els mecanismes de toc actuals deuen ser renovats per un motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals

Autors

 • MOLLÀ ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació de la campana] (05-07-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 06-11-2016
8 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 06-08-2020
  Convertir a PDF