Sants Reis (3) - Parròquia dels Sants Reis - ALBALAT DELS SORELLS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3896)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 70
Pes aproximat (en quilos) 199
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1955ca
Descripció La campana compta set anses i en el terç dos grups de tres cordons i una garlanda amb motius vegetals i religiosos. Seguidament, en el mig hi ha una creu i la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA 27 / VALENCIA". Seguidament, trobem incisa la següent inscripció: "LOS SANTOS REYES / ALBALAT DELS SORELLS". Aquesta inscripció és incisa, fet que indica que la campana estava fosa amb anterioritat a ser encomanada, afegint la inscripció sol·licitada després. També en el mig està el monograma de Maria. Finalment, en el mig peu disposa d'un grup de cinc cordons (amb el central més gruix) i un solt amb una garlanda.
Terç (T) (3 cordons)
(3 cordons)
(garlanda amb motius religiosos i vegetals)
Mig (M) (00) (creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA 27 / VALENCIA"
(06) "LOS SANTOS REYES / ALBALAT DELS SORELLS"
(09) (monograma de Maria)
Mig peu (MP) (5 cordons, el central més gruix)
(cordó)
(garlanda vegetal)
Tocs tradicionals de campanes Tradicionalment, seria voltejada de forma manual des de la mateixa sala, mentre que per als repics utilitzarien una llarga corda que arribava fins als peus del campanar.
Tocs actuals de campanes Vols i repics automàtics.
Truja Fusta 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA
Estat anterior Fins a l'any 2013 estava dotada amb una truja de ferro Manclús nova i mecanitzada amb un motor de vol continu, altre de mig vol i un electromall. L'estat de conservació era regular, fet que ha motivat la restauració del conjunt.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és bo. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Presenta batall lligat i dotat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls i electromall monofàsic
Intervencions Ens trobem davant d'una campana típicament industrial, fosa per la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. No figura la data en que va ser fosa, no obstant es pot datar de mitjans dels anys 50 o posterior. El mateix fonedor es va encarregar de la instal·lació de la nova campana a la torre. En agost de 2013 la baixaren de la torre per iniciar els treballs de restauració, entre agost i octubre, quan torna restaurada al temple i va quedar exposada uns dies a l'interior. Ha recuperat la truja de fusta i mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (03-10-2013)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 30-05-2022
21 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 23-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 42 Visitants: 42 Usuaris: 0