Sants Reis (3) - Parròquia dels Sants Reis - ALBALAT DELS SORELLS - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 3896)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 70
Pes aproximat 199
FonedorMANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA)
Any fosa 1955ca
Descripció La campana compta al mig amb la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA 27 / VALENCIA". Seguidament trobem incisa la següent inscripció: "LOS SANTOS REYES / ALBALAT DELS SORELLS". Aquesta inscripció és incisa, fet que indica que la campana estava fosa amb anterioritat a ser encomanada, afegint la inscripció sol·licitada després.
Terç (T) (3 cordons)
(3 cordons)
(garlanda amb motius catòlics)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA 27 / VALENCIA"
(06) "LOS SANTOS REYES / ALBALAT DELS SORELLS"
(09) (monograma de Maria)
Mig peu (MP) (5 cordons, el central més gruix)
Peu (cordó)
(garlanda vegetal)
Tocs tradicionals de campanes Tradicionalment seria voltejada de forma manual des de la mateixa sala, mentre que per als repics utilitzarien una llarga corda que arribava fins els peus del campanar.
Tocs actuals de campanes Vols i repics automàtics.
Truja Fusta 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA
Estat anterior Fins 2013 estava dotada amb una truja de ferro Manclús nova i mecanitzada amb un motor de vol continu, altre de mig vol i un electromall, conservada en un regular estat de conservació que ha motivat la restauració del conjunt.
Estat actual La campana es troba en bon estat de conservació, instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic.
Intervencions Ens trobem davant d'una campana típicament industrial, fosa per la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. No figura la data en que va ser fosa, no obstant es pot datar de mitjans dels anys 50 o posterior. El mateix fonedor es va encarregar de la instal·lació de la nova campana a la torre.

En agost de 2013 es baixada de la torre per iniciar els treballs de restauració, entre agost i octubre, quan torna restaurada al temple i es exposada uns dies al interior. Ha recuperat la truja de fusta i mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (03-10-2013)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 21-05-2016
3 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 29-05-2020
  Convertir a PDF