Ave Maria (4) - Convent de Sant Gregori - Agustines Ermitanes - L'ELIANA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 39)

Localització Espadanya
Diàmetre 47
Altura del bronze 42
Vora 5,5
Pes aproximat 60
Any fosa 1450ca
Descripció La campana té una breu inscripció, en llatí i minúscula gòtica: "❖ aue ✱ maria ✱ gratia ✱ plena ✱ dominus". És una variant de la salutació angèlica a Maria en Lc 1:28, on escriuen "AVE, GRATIA PLENA, DOMINUS TECUM". Aquesta pot traduir-se com: "US SALUDE, LA PLENA DE GRÀCIA, EL SENYOR ÉS AMB VOS". La inclusió del nom de Maria, que en el text evangèlic figura en el versicle anterior, és habitual en aquests textos. Seguidament hi ha una imatge de Sant Miquel Arcàngel, un Calvari i la Mare de Déu amb el Jesuset. Al mig hi ha dos cordons, cinc al mig peu i altres dos al peu.
Terç (T) (2 cordons) /
"❖ aue ✱ maria ✱ gratia ✱ plena ✱ dominus"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Sant Miquel Arcàngel)
(04) (Calvari)
(09) (Mare de Déu amb el Jesuset)
(2 cordons)
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Segurament sols es voltejava de forma manual per mitjà d'un cigonyal i una llarga corda.
Tocs actuals de campanes Repic manual per a les misses dels diumenges.
Truja Ferro MANCLÚS nova
Estat original Va estar instal·lada a les espadanyes dels antics convents de l'ordre amb truja de fusta i accessoris per al toc manual com un cigonyal.
Estat actual La campana està situada a la finestra central del primer nivell de l'espadanya amb truja de ferro de la foneria Manclús i està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Presenta un batall lligat però no reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, (09) electromall manual.
Intervencions Durant la dècada dels anys 80 del segle XX la campana es va instal·lar al nou edifici monàstic. Durant aquests treballs la foneria Manclús va canviar la truja per altra de ferro i la mecanitzà amb un motor de vol continu. També es va instal·lar un martell manual per a repicar-la.
Propostes La instal·lació actual de la campana posa en perill la seua conservació i la podria arribar a trencar. Per tant resulta imprescindible restaurar-la. Cal, en primer lloc, netejar-la per dins i per fora per eliminar la capa de brutícia que la cobreix. Seguidament és fonamental canviar la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. També cal canviar els mecanismes actuals de toc per un motor d'impuls i electromall monofàsic, inclús seria recomanable sols el motor per evitar un excessiu desgast de la peça. Igualment caldria reforçar el batall amb un cable de seguretat per evitar la seua caiguda en cas de trencament.
Protecció Bé Moble d'Interès Cultural (Decret 217/2018) de 30 de novembre (DOGV núm. 8439 07-12-2018) (BOE núm 16 18-01-2019).
Codi anotació preventiva 000000145366
En conseqüència els projectes d'intervenció en la campana i les seues instal·lacions han de ser presentats a la Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus per a la seua aprovació, prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (10-07-1993)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (12-05-2018)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (20-05-2021)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 29-05-2021
19 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 05-12-2021
  Convertir a PDF