Senyalera de missa - Parroquia de Santa Caterina Verge i Màrtir - ALZIRA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3902)

Localització interior temple
Diàmetre 35
Pes aproximat 25
Any fosa 1780ca
Terç (T)
Tocs tradicionals de campanes En cas de ser com proposem l'antiga campana senyalera del temple, aquest bronze compliria la funció pròpia d'aquest tipus de campanes, és a dir, la de realitzar possiblement els tocs diaris més senzills (com per exemple el de missa) i la d'avisar als campaners de la torre dels distints moments de les celebracions que se celebraren a la parròquia en els que havien de tocar. Aquest tipus de campanes, i com bé demostra la instal·lació d'aquesta en concret, eren tocades a distància mitjançant una corda unida a la ballesta, amb la que era duta a mig vol que segons com es fera podia simular el vol mitjançant un ritme ternari o un mig vol normal.
Tocs actuals de campanes Toc d'eixida de missa.
Truja Xicoteta truja original de fusta, segurament per al toc a mig vol.
Estat original Pels seus accesoris originals (especialment la xicoteta truja de fusta i una possible marca a la part dreta del braç d'haver tingut ballesta) creiem que fou aquesta fins la seua baixada a l'interior de l'església la campana de senyals del temple. Aquest tipus de campanes eren instal·lades a espadanyes al sostre del temple (que en aquest cas almenys en l'actualitat ja no existeix), o a algun punt del campanar des del que es poguera tocar amb facilitat des de la base.
Estat actual Bona. Instal.lada en l'accés a la capella de la comunió a gran altura, quasi en la volta.
Mecanismes de toc Manual, corda al batall.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet
Notes

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (04-12-2000)
Editor SARRIÓ ANDRÉS, Pau
Actualització 22-01-2014
4 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 19-01-2021
  Convertir a PDF