Emilia (2) - Parròquia de l'Assumpció - LA VALL D'UIXÓ - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 3903)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 57
Altura del bronze 40
Vora 5
Pes aproximat 107
FonedorMANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA)
Any fosa 1991
Descripció La campana té al terç una inscripció amb el seu nom: "EMILIA". Al mig trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA". També al mig disposa de la següent inscripció: "DONADA POR LA FAMILIA APARICI-MELCHOR / A LA PARROQUIA DE / NUESTRA SEÑORA DE LA ASUNCION / DE LA VALL D´UXO / SEGUNDO CENTENARIO. ABRIL DE 1991.". Aquesta recull, en primer lloc, el nom dels donants. Seguidament està el nom de la parròquia i el del poble. Finalment trobem un text al·lusiu a la fosa de la campana, que es va pujar al campanar amb motiu de les festes del segon centenari de la finalització del campanar.
Terç (T) (2 cordons)
(06) "EMILIA"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (imatge de la Mare de Déu del Pilar)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
(06) "DONADA POR LA FAMILIA APARICI-MELCHOR / A LA PARROQUIA DE / NUESTRA SEÑORA DE LA ASUNCION / DE LA VALL D´UXO / SEGUNDO CENTENARIO. ABRIL DE 1991."
Mig peu (MP) (cordó)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Truja de ferro imitant fusta de Manclús.
Estat actual La campana està en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes. Té una truja de xapa metàl·lica amb un perfil que tracta d'imitar el de tradicional valencià de fusta. Està mecanitzada amb electromall monofàsic i motor d'impuls. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic, (09) motor d'impuls
Intervencions Aquesta campana va ser fosa l'any 1991 amb motiu de les festes del segon centenari del campanar. A l'igual que la resta de bronzes, es va fondre als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. La mateixa foneria la va instal·lar i dotar amb mecanismes toc automàtic.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Igualment cal reforçar el batall amb cable de seguretat.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors

 • LLOP i BAYO, Francesc [Primera presa de dades] (01-03-1991)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (25-04-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 21-09-2018
8 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, inscripcions, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 14-07-2020
  Convertir a PDF