Jesús (3) - Parròquia de l'Assumpció - LA VALL D'UIXÓ (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3904)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 72
Altura del bronze 46
Vora 6
Pes aproximat 216
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1991
Descripció La campana té al terç una inscripció amb el seu nom: "JESÚS". Al mig trobem la següent inscripció: "DONADA A LA PARROQUIA DE / LA MARE DE DEU DE L´ASSUMPCIO / DE LA VALL D'UIXO / PER LES SÒCIES DE L´APOSTOLAT DE L´ORACIÓ / SEGÓN CENTENARI. ABRIL DE 1991". Aquesta commemora la fosa de la campana, dins de les celebracions del segon centari del campanar, i recull dades referents a les donants, el lloc i municipi i la data de fosa. També al mig està la marca de fàbrica: element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA".
Terç (T) (2 cordons)
(06) "JESÚS"
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (imatge de la Mare de Déu del Pilar)
(06) "DONADA A LA PARROQUIA DE / LA MARE DE DEU DE L´ASSUMPCIO / DE LA VALL D'UIXO / PER LES SÒCIES DE L´APOSTOLAT DE L´ORACIÓ / SEGÓN CENTENARI. ABRIL DE 1991"
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (cordón)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Truja de ferro imitant fusta de Manclús.
Estat actual La campana està en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes. Té una truja de xapa metàl·lica amb un perfil que tracta d'imitar el de tradicional valencià de fusta. Està mecanitzada amb electromall monofàsic i motor d'impuls. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic, (09) motor d'impuls
Intervencions Aquesta campana va ser fosa l'any 1991 amb motiu de les festes del segon centenari del campanar. A l'igual que la resta de bronzes, es va fondre als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. La mateixa foneria la va instal·lar i dotar amb mecanismes toc automàtic.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Igualment cal reforçar el batall amb cable de seguretat.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc [Primera presa de dades] (01-03-1991)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (25-04-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 21-09-2018
12 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 06-05-2021
  Convertir a PDF