Sant Joan Baptista (5) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - CARCAIXENT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3906)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 114
Altura del bronze 85
Vora 9
Pes aproximat (en quilos) 858
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1990
Descripció La campana compta amb les inscripcions de la campana anterior que va ser refosa. Al terç trovem tres cordons, entre els primers diu: "AVE MARIA SIN PECADO CONCEBIDA", invocació molt habitual a la Mare de Déu en la religiositat popular. En el segon continua: "CHRISTUS VINCIT CHRISTUS REGNAT AB OMNI MOLO NOS DEFENDAT ANO 1704". Correctament escrita seria: "CHRISTUS VINCIT CHRISTUS REGNAT CHRISTUS IMPERAT CHRISTUS AB OMNI MALO NOS DEFENDAT ANNO 1704" i que es pot traduir com "CRIST VENÇ CRIST REGNA CRIST IMPERA CRIST ENS GUARDE DE TOT MAL ANY 1704". Sembla que aquestes inscripcions tenen orige en les aclamacions carolingies, emprades en el Imperi Carolingi durant el segle VIII i emprades al segle XX com a himne oficial de la ràdio vaticana.

Al mig trovem la marca de fàbrica de Salvador Manclús: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA". Junt aquesta trovem el nom de les autoritats de Carcaixent quan va ser fosa la campana anterior: "PASQVAL ALBELDA PERE ALBELDA / BERTHOMEV NICOLAU / JAVME GARRIGVES IURATS / EL DOTOR JOSEPH COLOMINES RACIONAL / EL ODOTOR JOSEPH ALBELDA SINDICH / BERTHOMEV GARRIGVES IUSTICIA ", i que correctament escrita seria: "PASQUAL ALBELDA PERE ALBELDA / BERTOMEU NICOLAU / JAUME GARRIGUES JURATS / EL DOCTOR JOSEP COLOMINES RACIONAL / EL DOCOTOR JOSEP ALBELDA SINDIC / BERTOMEU GARRIGUES JUSTÍCIA". Baix aquesta indica el patrocinador de la campana i l'any de refosa: "REFUNDIDA POR EL M. I. A. 1990", podent interpretar-se les sigles com "MOLT IL·LUSTRE AJUNTAMENT".
Terç (T) (cordó)
(06) "AVE MARIA SIN PECADO CONCEBIDA"
(cordó)
"CHRISTUS VINCIT CHRISTUS REGNAT CHRISTUS IMPERAT CHRISTUS AB OMNI MOLO NOS DEFENDAT ANO 1704"
(cordó)
(garlanda floral i vegetal)
(00) (Sant Vicent Ferrer)
(03) (Sant Joan Baptista)
(06) (Sant Roc)
(09) (Santa Bàrbera)

Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA. 27 / VALENCIA"
(06) ""PASQVAL ALBELDA PERE ALBELDA / BERTHOMEV NICOLAU / JAVME GARRIGVES IURATS / EL DOTOR JOSEPH COLOMINES RACIONAL / EL ODOTOR JOSEPH ALBELDA SINDICH / BERTHOMEV GARRIGVES IUSTICIA "
Mig peu (MP) (3 cordons)
Tocs actuals de campanes Els tocs són exclusivament automàtics.
Truja Ferro Manclús nova
Estat actual Es trova en un regular estat de conservació, mecanitzada amb un motor de vol continu i martell, a més de una truja de ferro de la Casa Manclús prou oxidada. Seria recomanable la restauració del conjunt reposant la truja de fusta i mecanitzant la campana amb motor d'impulsos i electromall, més respetuosos amb els valors tradicionals i que a més permeten els tocs manuals.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, (09) martell
Intervencions Aquesta campana és el resultat de la refosa de una més antiga de 1704, fet que va suposar la desaparició d'un element important del patrimoni parroquial. En 1990 la casa Manclús la va refondre, copiant les inscripcions de l'antiga i elements decoratius, com la creu o les imatges dels Sants. La mateixa empresa va mecanitzar-la.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (10-12-2013)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 30-01-2014
17 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 05-12-2023
  Convertir a PDF

  Connectats: 15 Visitants: 15 Usuaris: 0