Santíssim Crist dels Afligits (1) - Parròquia de la Puríssima Concepció - QUART DE POBLET (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3919)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 47
Altura del bronze 34
Vora 5
Pes aproximat 60
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1988
Descripció En primer lloc trobem al terç l'advocació a la que está dedicada la campana: "STO CRISTO DE LOS AFLIGIDOS"; advocació del Crist que compta amb important devoció al poble. Seguidament, ja al mig està la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"; aquesta és un element característic de les foneries industrials, arribant en alguns casos com aquest a indicar fins i tot la direcció de l'empresa. Junt aquesta trobem aquesta incripció: "FUNDIDA POR SUSCRIPCION POPULAR / AÑO 1.988"; que indica que es va fondre amb aportacions dels feligresos i la data de fosa.
Terç (T) (3 cordons)
(06) "STO CRISTO DE LOS AFLIGIDOS"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
(06) "FUNDIDA POR SUSCRIPCION POPULAR / AÑO 1.988"
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (cordó)
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Ferro Manclús Nova
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, intal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes. Compta amb truja de ferro de la Casa Manclús, estant mecanitzada amb electormall trifàsic i motor de vol continu. La instal·lació actual no facilita el toc manual de la campana ni segueix els patrons tradicionals, per tant seria recomanable iniciar els treballs de restauració de la campana. Aquesta es deuria baixar del campanar per netejar per dins i fora, canviant la truja de ferro actual per altra de fusta, de perfil tradicional valencià. Finalment els mecanismes de toc deurien ser renovats per un electromall i motor d'impulsos, que emulen les formes tradicionals de tocar i permeten els vols manuals.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, (09) electromall trifàsic
Intervencions En l'any 1988 s'encarregaren dos campanes noves, per tal de completar el conjunt existent al campanar. Aquesta, al igual que la Gran, va ser fosa als tallers de la foneria Manclús del Grau de València en març d'eixe any. Les campanes, encarregades pel rector D. Juan Verdú, van ser beneïdes en juny a la plaça i pujades al campanar. Una volta dalt es mecanitzaren i finalment inaguraren el dia de la Puríssima, titular del temple parroquial.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors de la documentació

 • MOLLÀ ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (14-10-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 06-12-2014
18 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 25-06-2022
  Convertir a PDF