Joaquim (3) - Església vella - XERT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3920)

Localització Primer nivell de l'espadanya
Diàmetre 60
Altura del bronze 54
Vora 6
Pes aproximat 125
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 1988
Descripció La campana té una garlanda al terç i una inscripció amb el seu nom: "JOAQUIN". La resta de l'espai del terç està ocupat per una sanefa amb motius geomètrics. Aquests es repeteixen en forma de garlanda baix. Al mig té una imatge de la Immaculada Concepció, una creu amb pedestal i les Arma Christi. També al mig trobem dos inscripcions, separades per un cavall i un xiprer. La primera diu així: "LAUDO DEUM VERUM✱ / POPULUM VOCO✱ / CONGREGO CLERUM✱ DEFUNCTOS PLORO ✱ / FESTA DECORO✱". Aquests versos són prou comuns en els bronzes, i es diu que procedixen d'unes Glosses del Corpus Juris Civilis. Usualment no es transcriuen les primeres paraules que es poden interpretar així: "LLOE EL DÉU VERDADER, CRIDE AL POBLE, REUNISC ELS CLERGUES, PLORE ELS DIFUNTS, ADORNE LES FESTES". La segona inscripció té el nom de l'autor i l'any de fosa: "ABEL PORTILLA MEFECIT / ANNO DOMINI 1988". En valencià seria: "ABEL PORTILLA EM VA FER ANY DEL SENYOR 1988".
Terç (T) (2 cordons)
(06) "JOAQUIN" (sanefa amb motius geomètrics)
(2 cordons)
(garlanda amb motius geomètrics)
Mig (M) (00) (Immaculada Concepció) (Creu amb pedestal) (Arma Christi)
(06) "LAUDO DEUM VERUM✱ / POPULUM VOCO✱ / CONGREGO CLERUM✱ DEFUNCTOS PLORO ✱ / FESTA DECORO✱" / (cavall i xiprer) / "ABEL PORTILLA MEFECIT / ANNO DOMINI 1988"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(sanefa amb motius vegetals)
(2 cordons)
Tocs actuals de campanes Es volteja manualment amb motiu d'algunes celebracions.
Truja Fusta amb el braç de ferro.
Estat actual La campana està situada al primer pis de l'espadanya amb una truja que té un braç de ferro i capçal de fusta. Presenta un batall lligat però no reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Campana manual.
Propostes Cal canviar la truja actual per altra de fusta de perfil tradicional local si es conserven fotografies antigues o bé seguint els models d'altres localitats properes. Igualment cal canviar el batall per altre més proporcionat, lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (31-07-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 07-05-2020
18 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 03-03-2021
  Convertir a PDF