Vicent (4) - Església vella - XERT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3921)

Localització Primer nivell de l'espadanya
Diàmetre 71
Altura del bronze 60
Vora 7
Pes aproximat 207
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 1988
Descripció La campana té una garlanda al terç i una inscripció amb el seu nom: "VINCENTIUS". Aquesta es tradueix com: "VICENT". També al terç té una garlanda amb motius geomètrics. Al mig té una imatge de la Mare de Déu, una creu amb pedestal i les Arma Christi. També disposa d'aquesta inscripció: "FUGITE PARTES ADVERSAE / ECCE VICIT LEO DE TRIBU / JUDA RADIX DAVID. JESUS CHRISTUS / VINCIT CHIRSTUS REGNAT.". Aquesta combina dos inscripcions d'origen diferent i molt habituals a les campanes. Per una banda hi ha un fragment del llibre de l'Apocalipsi (Ap 5:5) que es tradueix així: "FUGIU ELS ENEMICS. VA VÉNCER EL LLEÓ DE LA TRIBU DE JUDÀ, DE L’ESTIRP DE DAVID.". El text s'ha interpretat amb sentit protector i formava part de l'ofici litúrgic de l'Exaltació de la Santa Creu. La segona correspondria amb aclamacions Carolines, emprades en el segle VIII a França, i posteriorment utilitzades com l’himne oficial de ràdio Vaticà en el segle XX. Completa seria: "CHRISTUS VINCIT, CHRISTUS REGNAT, CHRISTUS IMPERAT, CHRISTUS AB OMNI MALO NOS DEFENDAT". Es tradueix així: "CRIST VENÇ, CRIST REGNA, CRIST IMPERA, CRIST ENS DEFENSE DE TOT MAL".
Terç (T) (2 cordons)
(06) "VINCENTIUS"
(2 cordons)
(garlanda amb motius geomètrics)

/ VOX DEI / / ABEL PORTILLA MEFECIT ANNO DOMINI 1988.
Mig (M) (00) (Mare de Déu) (Creu amb pedestal) (Arma Christi)
(06) "FUGITE PARTES ADVERSAE / ECCE VICIT LEO DE TRIBU / JUDA RADIX DAVID. JESUS CHRISTUS / VINCIT CHIRSTUS REGNAT."
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "ABEL PORTILLA MEFECIT ANNO DOMINI / 1988." / (marca de Abel Portilla)
(2 cordons)
Tocs actuals de campanes Es volteja manualment amb motiu d'algunes celebracions.
Truja Fusta amb el braç de ferro.
Estat actual La campana està situada al primer pis de l'espadanya amb una truja que té un braç de ferro i capçal de fusta. Presenta un batall lligat però no reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Campana manual
Propostes Cal canviar la truja actual per altra de fusta de perfil tradicional local si es conserven fotografies antigues o bé seguint els models d'altres localitats properes. Igualment cal canviar el batall per altre més proporcionat, lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (31-07-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 07-05-2020
21 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 05-03-2021
  Convertir a PDF