Maria (5) - Parròquia dels Sants Reis - ALBALAT DELS SORELLS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3978)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 105
Pes aproximat 670
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1942ca
Descripció La campana té sis de les anses decorades amb motius antropomorfs i a l'espatlla una garlanda de triangles decorats. Seguidament, en el terç hi ha sis cordons, una garlanda vegetal, dos cordons més i una garlanda amb motius vegetals i religiosos. En el mig té una creu de calvari i la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA". A continuació, també en el mig, apareix altra inscripció: "MARIA / ALBALAT DELS SORELLS". Aquesta és molt habitual dels anys posteriors a la Guerra Civil (1936-1939). El fet que es retiraren centenars de campanes durant el conflicte sense un registre va provocar que en acabar moltes no tornaren al seu lloc original, ja que les inscripcions no ho indicaven. Per aquest motiu en la campana van indicar el seu nom i el del poble, per a què en cas de ser retirada fora fàcilment recuperable. També en el mig hi ha un monograma de Maria. En el mig peu té sis cordons i una garlanda vegetal. Finalment, en el peu hi ha quatre cordons.
Anses Anses amb motius antropomorfs.
Espatlla (H) (garlanda amb triangles decorats)
Terç (T) (6 cordons)
(garlanda vegetal)
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals i religiosos)
Mig (M) (00) (Creu de calvari)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA"
(06) "MARIA / ALBALAT DELS SORELLS"
(09) (monograma de Maria)
Mig peu (MP) (5 cordons)
(cordó)
(garlanda vegetal)
Peu (4 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Tradicionalment, seria voltejada de forma manual des de la mateixa sala de les campanes, per als repics seria tocada des del peu de la torre, mitjançant una llarga corda.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA
Estat original Quan es va fondre va ser instal·lada amb truja de fusta, feta per la casa fonedora.
Estat anterior Fins a la restauració en 2013 presentava una truja de ferro Manclús vella, mecanitzada amb motor de vol continu, un de mig vol i martell per als repics. El mal estat en què estava impedia el seu vol, principalment causat per debilitament del sistema de fixació dels eixos. A més, sembla que el mig vol no havia estat en funcionament des de feia temps, ja que a les fotografies no s'aprecien restes de cables.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és bo. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Presenta batall lligat i dotat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) electromall monofàsic i motor d'impuls
Intervencions Tot i no estar datada segurament seria fosa en 1942 junt amb les altres campanes destinades a la torre i pujada poc després. En 1965 la indústria de Salvador Manclús va canviar la truja original per una altra de ferro, així com els eixos, sent mecanitzada per la mateixa empresa en 1985. En agost de 2013 la baixaren de la torre per iniciar els treballs de restauració, entre agost i octubre, quan torna restaurada al temple i va quedar exposada uns dies a l'interior. Ha recuperat la truja de fusta i mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (03-10-2013)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (29-05-2022)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 30-05-2022
21 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 15-08-2022
  Convertir a PDF