La tercera (3) - Parròquia de Sant Bertomeu - GODELLA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3979)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 67
Altura del bronze 54
Vora 6
Pes aproximat 174
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1940ca
Descripció La campana és anepígrafa.
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
Mig (M) (2 cordons)
(00) (Creu)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(cordó gruix)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Seria repicada des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall i voltejada des de la Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Ferro Roses
Estat original Suposem que comptaria amb truja de fusta, instal·lada per la casa fonedora, que a més tindria peces de formigó. Per tocar-la tindria una llarga corda unida al batall i segurament una ballesta.
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, ubicada en una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de ferro de la casa Roses, que es troba prou oxidada. Està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall. Finalment compta amb batall, lligat i reforçat amb cable de seguretat. La instal·lació actual no imita els tocs tradicionals ni facilita tocar manualment la campana, per tant seria recomanable iniciar els treballs de restauració de la mateixa. Es deuria baixar la campana de la torre per netejar per dins i fora, canviar la truja de ferro per altra de fusta i finalment mecanitzar-la amb motor d'impulsos, que permeta tocar-la manualment i imite els tocs tradicionals.
Mecanismes de toc (03) electromall, (09) motor de vol continu
Intervencions Ens trobem amb una campana plenament industrial, fosa en acabar la Guerra Civil (1936-1939). Tot i que no trobem la marca de fàbrica, per la creu i el nombre de cordons sembla ser obra de la foneria de Manuel Roses Vidal, que deuria fondre-la als anys 40. Aquesta va ser comprada per la Parròquia, portada al poble i després de beneir, pujada al campanar. Resulta extrany que no aferigen cap inscripció, ni que la campana compte amb la marca de fàbrica.

L'any 1966 la casa Roses d'Atzeneta d'Albaida va portar a terme la mecanització de la mateixa, canviant la truja de fusta per altra de ferro i instal·lant un motor de vol continu i martell. Entorn a 2004, 2001 Técnica y Artesanía va canviar el batall i el martell per un electromall.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana sense cap valor. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (14-10-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 10-12-2014
9 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 30-03-2023
  Convertir a PDF