Campanó d´Hores (B) - Església Parroquial de Sant Miquel Arcàngel - BENIGÀNIM (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4162)

Localització Tercer cos del campanar
Diàmetre (en cm) 95
Altura del bronze 51
Vora 6
Pes aproximat (en quilos) 306
FonedorDE LA VIÑA, JUAN ANTONIO
Any fosa 1728
Descripció En primer lloc trobem el nom del fonedor al mig: "LAVINA MENOR ME FECIT", que correctament escrita seria: "LA VIÑA MENOR ME FECIT", es a dir: "EM FEU LA VIÑA+MENOR". Seguidament al peu està aquesta inscripció en llatí: "+BENE+DICTIO DEI OMNIPOTENTIS PA+TRIS ET FI+LII ET SPIRITUS+SANCTI DESCENDAT ET MANEAT SUPER TERMINOS NOSTROS VINEAS ET EORUM FRUCTUS AMEN + ANNO + 1 7 2 8 +", i que podem traduir com: "LA BENEDICCIÓ DE DEU OMNIPOTENT PARE FILL I ESPERIT SANT DESCENDISCA I HABITE ALS NOSTRES TERMES VINYES I TOTS ELS FRUITS". Aquesta conté un clar sentit protector, otorgant a la campana una funció protectora de la comunitat parroquial i local front a tot perill climàtic. La seua invocació queda justificada a més en un poble que en eixa època era bàsicament agrari, ocupant els treballs agrícoles a la major part de la població. Justament una campana amb aquesta inscripció servia per tal finalitat, protegir els camps de qualsevol pedregada i mal que causara la pèrdua del treball de tot l'any al camp.
Terç (T) (cenefa vegetal)
Mig (M) (00) (03) (06) (09) (Creu decorada i amb pedestal)
Peu (cordó)
"+BENE+DICTIO DEI OMNIPOTENTIS PA+TRIS ET FI+LII ET SPIRITUS+SANCTI DESCENDAT ET MANEAT SUPER TERMINOS NOSTROS VINEAS ET EORUM FRUCTUS AMEN + ANNO + 1 7 2 8 +"
(cordó)
Tocs tradicionals de campanes Tocava les hores sense repetició.
Tocs actuals de campanes Conserva la funció original.
Truja Biga de formigó
Estat original Suposem que estaria pejnada d'unes biges de fusta al mateix lloc que actualment i a més comptava amb una maça per al toc de les hores, accionada amb un sistema de cables conectats al rellotge.
Estat actual El campanó es troba en un bon estat de conservació, ubicada a la part més alta del Tercer cos del campanar. Penja d'un clau central a unes biges de formigó i compta amb electromall per tocar les hores.
Mecanismes de toc (04) Electromall
Intervencions L'any 1728 va ser fos aquest campanó per tocar les hores a càrrec del campaner Juan Antonio La Viña, natural de la ciutat de València i fonedor ambulant. Curiosament va signar com "Menor", fer que possiblement indique que fora fill d'un campaner homònim, que la fer el campanó en la propia localitat. Aquest seria beneït i pujat al campanar.
Protecció Protecció genèrica en trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser explícitament autoritzades per la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte dels treballs què es volen realitzar.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (02-01-2001)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (08-08-2014)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 02-10-2014
18 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 56 Visitants: 56 Usuaris: 0