Santa Isabel (2) - Parròquia de la Puríssima Concepció i Sant Pere - BENISSA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4485)

Localització campanar esquerre
Diàmetre 73
Altura del bronze 56
Vora 7
Pes aproximat 225
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 2001
Descripció La campana té aquesta inscripció al terç, situada entre cordons, amb l'advocació a la qual està dedicada: "✱ SANTA ISABEL ✱". També al terç hi ha una garlanda amb motius vegetals. Seguidament, al mig, hi ha una creu llatina recreuada, una sargantana i una image de la Mare de Déu. A continuació trobem aquesta inscripció en valencià: "✱ / SECILLA I HUMIL / SOC SANTA ISABEL / LA DEL TO SUBTIL / ▲ / CRIT I CONTRAPUNT / EL MEU SO S'ESCOLTA / SEMPRE PER DAMUNT / ▲ / AIXI EL LLARG CAMI / D'UN VOL FINS EL CEL / NO ES FA SENSE MI / ✱✱✱ / ▲ ANY 2001 DEL NAIXEMENT DE N. S. JESUCRIST ▲". També al mig hi ha diversos coloms i la marca de fàbrica: "hnos / Portilla / GAJANO / CANTABRIA" / "✱ Abel Portilla ✱ / me fecit / Nº13". La signatura autògrafa del fonedor està acompanyada per un sol, una lluna i un peix. Tots aquests elements i la signatura del fonedor estan incisos.
Terç (T) (2 cordons)
(06) "✱ SANTA ISABEL ✱"
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals)
Mig (M) (00) (creu de calvari recreuada) (sargantana)
(02) (colom)
(03) (Mare de Déu)
(04) (colom)
(06) "✱ / SECILLA I HUMIL / SOC SANTA ISABEL / LA DEL TO SUBTIL / ▲ / CRIT I CONTRAPUNT / EL MEU SO S'ESCOLTA / SEMPRE PER DAMUNT / ▲ / AIXI EL LLARG CAMI / D'UN VOL FINS EL CEL / NO ES FA SENSE MI / ✱✱✱ / ▲ ANY 2001 DEL NAIXEMENT DE N. S. JESUCRIST ▲"
(08) (colom)
(09) "hnos / Portilla / GAJANO / CANTABRIA" / (sol i lluna) "✱ Abel Portilla ✱ / me fecit / Nº13" / (peix)
(10) (colom)
Mig peu (MP) (5 cordons)
Tocs actuals de campanes Volteig automàtic.
Truja Ferro Portilla
Estat actual L'estat de conservació de la campana és bo. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Portilla i està mecanitzada amb motor de vol continu. Té un batall de canya de fusta, lligat i amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor vol continu
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Igualment cal canviar el motor de vol continu per un d'impuls. Es podria mecanitzar amb electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes Inaugurada en la Pasqua de 2001

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (11-04-2001)
 • Campaners de Sagra (17-05-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; BUIGUES METOLA, Marcos [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (26-08-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 06-09-2020
15 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 21-04-2021
  Convertir a PDF