Santa Maria (4) - Parròquia de la Puríssima Concepció i Sant Pere - BENISSA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4486)

Localització campanar esquerre
Diàmetre 80
Altura del bronze 65
Vora 7
Pes aproximat 296
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 2001
Descripció La campana té aquesta inscripció al terç, situada entre cordons, amb l'advocació a la qual està dedicada: "✱ SANTA MARIA ✱". També al terç hi ha una garlanda amb motius vegetals. Seguidament, al mig, hi ha una creu llatina recreuada i una image de la Mare de Déu amb aquesta inscripció als peus: "S. A MARIA". A continuació trobem aquesta inscripció en valencià: "✱ SANTA MARIA ✱ / CONSTANT I PAUSAT / M'AGRADA EL RESÒ / D'UN TOC AJUSTAT / ▲ / QUAN HI HA COMPROMIS / REDOBLE EN MES ANIM / AL PRIMER AVIS / SOC SANTA MARIA / I EL MEU CANT ES HIMNE / DE PAU I ALEGRIA / ✱✱✱ / "▲ ANY 2001 DEL NAIXEMENT DE N. S. JESUCRIST ▲". També al mig hi ha diversos coloms, un escut i la marca de fàbrica: "hnos / Portilla / GAJANO / CANTABRIA" / "✱ Abel Portilla ✱ / me fecit / Nº12". La signatura autògrafa del fonedor està acompanyada per un sol, una lluna, un xiprer i un peix. Tots aquests elements i la signatura del fonedor estan incisos.
Terç (T) (2 cordons)
(06) "✱ SANTA MARIA ✱"
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals)
Mig (M) (00) (creu de calvari recreuada) (escut)
(02) (colom)
(03) (Mare de Déu) "S. A MARIA"
(04) (colom)
(06) "✱ SANTA MARIA ✱ / CONSTANT I PAUSAT / M'AGRADA EL RESÒ / D'UN TOC AJUSTAT / ▲ / QUAN HI HA COMPROMIS / REDOBLE EN MES ANIM / AL PRIMER AVIS / SOC SANTA MARIA / I EL MEU CANT ES HIMNE / DE PAU I ALEGRIA / ✱✱✱ / "▲ ANY 2001 DEL NAIXEMENT DE N. S. JESUCRIST ▲"
(08) (colom)
(09) "hnos / Portilla / GAJANO / CANTABRIA" / (sol i lluna) "✱ Abel Portilla ✱ / me fecit / Nº12" / (peix i xiprer)
(10) (colom)
Tocs actuals de campanes Repic automàtic
Truja Ferro Portilla
Estat actual L'estat de conservació de la campana és bo. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Portilla i està mecanitzada amb motor de vol continu. Té un batall de canya de fusta, lligat i amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor vol continu
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Igualment cal canviar el motor de vol continu per un d'impuls. Es podria mecanitzar amb electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes Inaugurada en la Pasqua de 2001

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (11-04-2001)
 • Campaners de Sagra (17-05-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; BUIGUES METOLA, Marcos [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (26-08-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 06-09-2020
14 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 17-04-2021
  Convertir a PDF