San Rubén (6) - Parròquia de la Puríssima Concepció i Sant Pere - BENISSA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4488)

Localització campanar esquerre
Diàmetre 103
Altura del bronze 84
Vora 10
Pes aproximat 633
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 2001
Descripció La campana té aquesta inscripció al terç, situada entre cordons, amb l'advocació a la qual està dedicada: "✱ SANT RUBEN ✱". També al terç hi ha una garlanda amb motius vegetals. Seguidament, al mig, hi ha una creu llatina recreuada, una custòdia i aquesta inscripció en valencià: ALEGRE I NERVIOSA / TINC LA VEU TEMPLADA / AGIL I HARMONIOSA / ▲ / I BUSQUE EN L'ESÈNCIA / DEL RITME ADECUAT / LA MILLOR CADÈNCIA / ▲ / QUE SOC SANT RUBEN / I CANTE TANT CLAR / QUE TOTHOM M'ENTEN / ✱✱✱ / "▲ ANY 2001 DEL NAIXEMENT DE N. S. JESUCRIST ▲". També al mig hi ha diversos coloms, un raïm i la marca de fàbrica: "hnos / Portilla / GAJANO / CANTABRIA" /"✱ Abel Portilla ✱ / me fecit / Nº10". La signatura autògrafa del fonedor està acompanyada per dos xiprers, un sol i un peix. Tots aquests elements i la signatura del fonedor estan incisos.
Terç (T) (2 cordons)
(06) "✱ SANT RUBEN ✱"
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals)
Mig (M) (00) (creu llatina recreuada)
(02) (colom)
(03) (custòdia)
(06) "ALEGRE I NERVIOSA / TINC LA VEU TEMPLADA / AGIL I HARMONIOSA / ▲ / I BUSQUE EN L'ESÈNCIA / DEL RITME ADECUAT / LA MILLOR CADÈNCIA / ▲ / QUE SOC SANT RUBEN / I CANTE TANT CLAR / QUE TOTHOM M'ENTEN / ✱✱✱ / "▲ ANY 2001 DEL NAIXEMENT DE N. S. JESUCRIST ▲"
(09) (marca de fàbrica) "hnos / Portilla / GAJANO / CANTABRIA" / (xiprer i sol) "✱ Abel Portilla ✱ / me fecit / Nº10" / (xiprer i peix)
(10) (raÏm i colom)
Mig peu (MP) (5 cordons)
Tocs actuals de campanes Volteig automàtic
Truja Ferro Portilla
Estat actual L'estat de conservació de la campana és bo. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Portilla i està mecanitzada amb motor de vol continu. Té un batall d'Electrorecamp, lligat i amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor vol continu
Intervencions L'any 2016 cau el batall de la campana i és substituït per un nou instal·lat per Electrorecamp.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Igualment cal canviar el motor de vol continu per un d'impuls. Es podria mecanitzar amb electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes Inaugurada en la Pasqua de 2001

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (11-04-2001)
 • Campaners de Sagra (17-05-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; BUIGUES METOLA, Marcos [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (26-08-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 06-09-2020
16 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 17-04-2021
  Convertir a PDF