Sant Joan (1) - Parròquia de Sant Joan Baptista - GUARDAMAR DE LA SAFOR (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4493)

Localització Espadanya
Diàmetre (en cm) 28
Altura del bronze 27
Vora 3
Pes aproximat (en quilos) 13
FonedorROSES, VICENTE
Any fosa 1760
Descripció La campana té quatre cordons al terç, agrupats de dos en dos, entre els quals està aquesta inscripció: "✱ SAN ✱ QVAN ✱ A N O ✱ I 7 6 0". Correctament seria: "SAN JUAN AÑO 1760". És un text senzill que indica l'advocació a la qual està dedicada i l'any de fosa. Al mig hi ha una creu de calvari, una imatge de Santa Bàrbera i altra del bateig de Crist amb Sant Joan, l'Esperit Sant i Jesús. Té dos cordons al mig peu i altres dos al peu.

Les imatges registrades a la campana apareixen també al conjunt fos l'any 1771 per a l'església parroquial de Llaurí, motiu pel qual es podria provisionalment assignar la campana a Vicente Roses.
Terç (T) (2 cordons)
"✱ SAN ✱ QVAN ✱ A N O ✱ I 7 6 0"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu de calvari)
(03) (Santa Bàrbera)
(09) (Bateig del Senyor)
Mig peu (MP) (2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des de l'interior de l'església i possiblement volteig des de la teulada.
Tocs actuals de campanes Repic manual des de l'interior de l'església.
Truja Truja antiga de fusta
Estat actual Està situada a l'espadanya de l'església amb truja de fusta de perfil tradicional local en regular estat de conservació i molt fluixa. Presenta un batall lligat amb fils d'aram i una corda al batall per a repicar-la manualment des de l'interior del temple.
Mecanismes de toc Manual, corda al batall
Propostes La instal·lació és tradicional i s'ha de conservar i restaurar en la mesura de les possibilitats. Si l'estat de conservació de la truja no garanteix la conservació del conjunt, es podria canviar per altra nova que imite el perfil de l'antiga. Per altra banda, tot i que es recomana conservar el toc manual, es podria mecanitzar amb motor d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes La campana estava datada de l'any 1940 aproximadament, no obstant això la documentació de 2019 mostra que és una important campana del segle XVIII.

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (19-04-2001)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (09-03-2019)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 28-11-2023
20 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 80 Visitants: 79 Usuaris: 1 - servidor