Sant Bertomeu (1) - Ermita de la Divina Aurora - BENEIXAMA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referčncia 4496)

Localitzaciķ Espadanya
Diāmetre 46
Altura del bronze 43
Vora 5
Pes aproximat 56
Any fosa 1794
Descripciķ La campana té aquesta inscripciķ al terį: "✱SAN BARTOLOME✱DE BENEJAMA✱ AŅO DE I✱794". Testimonis orals afirmen que aquesta campana és origināria de l'Ermita de Sant Bertomeu de Camp de Mirra. Aquest fet podria explicar l'advocaciķ de la campana, que no tenia devociķ al municipi de Beneixama. Per altra banda, el fet de que indique a les inscripcions "DE BENEJAMA" es deu a que l'actual municipi de Camp de Mirra no va existir com a tal fins 1836 i en el moment en que es va fondre la campana era un reduīt nucli de poblaciķ vinculat amb Beneixama (i tots ells pertanyents a Biar). Els testimonis orals afirmen que al segle XIX es va abandonar l'ermita de Sant Bertomeu de Camp de Mirra, moment en que la campana va passar a Beneixama.
Espatlla (H) (2 cordons)
Terį (T) (2 cordons)
"✱SAN BARTOLOME✱DE BENEJAMA✱ AŅO DE I✱794"
(2 cordons)
(2 cordons)
Mig (M) (06) (Creu amb pedestal)
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (cordķ)
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automāticament.
Truja Ferro Roses.
Estat original Abans de la mecanitzaciķ disposaria d'una truja de fusta.
Estat anterior Als anys 60 es va dotar d'electromall trifāsic. Durant la documentaciķ de 2017 sols queden algunes restes de la instalˇlaciķ d'aquest mecanisme.
Estat actual Es troba en regular estat de conservaciķ, instalˇlada a la finestra de l'espadanya de l'ermita. Estā dotada de truja de ferro Roses i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofāsic. Disposa de batall lligat.
Mecanismes de toc (09) (motor de vol continu, electromall monofāsic).
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1794 per un campaner desconegut. Als anys 60 del segle XX la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida va canviar la truja de fusta per altra de ferro i la va mecanitzar amb electromall trifāsic i motor de vol continu.
Actuacions urgents El batall es deu reforįar amb un cable de seguretat per evitar-ne la caiguda al terra en cas de trencament.
Propostes Vist l'estat en que es troba, proposem la restauraciķ del conjunt. El bronze es deu baixar del campanar per netejar-lo per dins i per fora i la truja de ferro es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional local. La mecanitzaciķ actual es deu renovar per un motor d'impuls, que permeta el toc manual i imite els tocs tradicionals.
Protecciķ Protecciķ genčrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevāncia Local). En conseqüčncia les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcciķ General del Patrimoni Cultural Valenciā adjuntant el projecte prčviament a l'inici dels treballs.
Valoraciķ Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaįada per un altra campana.
Instalˇlaciķ La instalˇlaciķ ha sigut substituīda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors

 • MARTÍN NOGUERA, F. Xavier (25-04-2001)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentaciķ de la campana] (31-05-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualitzaciķ 04-06-2017
7 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALČNCIA
  Campaners de la Catedral de Valčncia
  Buscar campana, campanar, poblaciķ, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  Š Campaners de la Catedral de Valčncia (2019)
  campaners@hotmail.com
  : 22-04-2019
  Convertir a PDF