Sant Bertomeu (1) - Ermita de la Divina Aurora - BENEIXAMA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4496)

Localització Espadanya
Diàmetre (en cm) 46
Altura del bronze 43
Vora 5
Pes aproximat (en quilos) 56
Any fosa 1794
Descripció La campana té aquesta inscripció al terç: "✱SAN BARTOLOME✱DE BENEJAMA✱ AÑO DE I✱794". Testimonis orals afirmen que aquesta campana és originària de l'Ermita de Sant Bertomeu de Camp de Mirra. Aquest fet podria explicar l'advocació de la campana, que no tenia devoció al municipi de Beneixama. Per altra banda, el fet de que indique a les inscripcions "DE BENEJAMA" es deu a que l'actual municipi de Camp de Mirra no va existir com a tal fins 1836 i en el moment en que es va fondre la campana era un reduït nucli de població vinculat amb Beneixama (i tots ells pertanyents a Biar). Els testimonis orals afirmen que al segle XIX es va abandonar l'ermita de Sant Bertomeu de Camp de Mirra, moment en que la campana va passar a Beneixama.
Espatlla (H) (2 cordons)
Terç (T) (2 cordons)
"✱SAN BARTOLOME✱DE BENEJAMA✱ AÑO DE I✱794"
(2 cordons)
(2 cordons)
Mig (M) (06) (Creu amb pedestal)
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (cordó)
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Ferro Roses.
Estat original Abans de la mecanització disposaria d'una truja de fusta.
Estat anterior Als anys 60 es va dotar d'electromall trifàsic. Durant la documentació de 2017 sols queden algunes restes de la instal·lació d'aquest mecanisme.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a la finestra de l'espadanya de l'ermita. Està dotada de truja de ferro Roses i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Disposa de batall lligat.
Mecanismes de toc (09) (motor de vol continu, electromall monofàsic).
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1794 per un campaner desconegut. Als anys 60 del segle XX la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida va canviar la truja de fusta per altra de ferro i la va mecanitzar amb electromall trifàsic i motor de vol continu.
Actuacions urgents El batall es deu reforçar amb un cable de seguretat per evitar-ne la caiguda al terra en cas de trencament.
Propostes Vist l'estat en que es troba, proposem la restauració del conjunt. El bronze es deu baixar del campanar per netejar-lo per dins i per fora i la truja de ferro es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional local. La mecanització actual es deu renovar per un motor d'impuls, que permeta el toc manual i imite els tocs tradicionals.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (25-04-2001)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (31-05-2017)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 04-06-2017
7 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 78 Visitants: 78 Usuaris: 0