Mare de Déu del Carme (2) - Parròquia de Sant Jaume i Santa Anna - BENIDORM (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4499)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 65
Altura del bronze 56
Vora 7
Pes aproximat 159
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 2001
Descripció La campana té al terç una sanefa amb raïms i una inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada: "✱ VIRGEN DEL CARMEN ✱". Seguidament al mig trobem una creu amb pedestal, una sargantana, un monograma de Maria, una imatge de la Mare de Déu del Carme, el segell de la Parròquia de Sant Jaume de Benidorm i la marca de fàbrica amb la signatura del fonedor: "hnos / portilla / GAJANO / CANTABRIA)" / "✱ Abel Portilla ✱ / me fecit / nº 39". A continuació trobem al mig peu una inscripció amb el nom del lloc, la data de l'antiga campana i la data de la nova: "✱ ✱ BENIDORM 1947 REFUNDIDA, 17 DE MARZO DE 2001 ✱". Per últim disposa d'una sanefa amb motius vegetals al peu.
Terç (T) (2 cordons)
"✱ VIRGEN DEL CARMEN ✱"
(2 cordons)
(sanefa amb raïms)
(cordó)
Mig (M) (00) (sargantana) (Creu amb pedestal)
(03) (segell de la Parròquia de Sant Jaume de Benidorm) (marca de fàbrica i signatura del fonedor) "hnos / portilla / GAJANO / CANTABRIA)" / "✱ Abel Portilla ✱ / me fecit / nº 39"
(06) (imatge de la Mare de Déu del Carme)
(09) (monograma de Maria)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ ✱ BENIDORM 1947 REFUNDIDA, 17 DE MARZO DE 2001 ✱"
(2 cordons)
Peu (cordó)
(sanefa amb motius vegetals)
(cordó)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic. Toca els quarts amb la campana de Santa Anna.
Truja Fusta ELECTRORECAMP
Estat actual Està instal·lada a la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. A més disposa d'un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. Els ferratges i el batall estan oxidats a causa de la proximitat de la costa i caldria un tractament per conservar aquestes parts.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls i electromall monofàsic
Intervencions Va ser refosa l'any 2001 als tallers de la foneria càntabra Hermanos Portilla pel trencament d'una campana més antiga que datava de l'any 1947. L'empresa ELECTRORECAMP va fabricar la truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià i la va instal·lar al campanar. Finalment es mecanitzà amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Es va inaugurar amb motiu de la Pasqua.
Propostes Vista la proximitat de la costa caldria valorar un manteniment més constant dels ferratges i altres peces metàl·liques de la instal·lació.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, F. Xavier (02-05-2001)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica de la campana i actualització de la fitxa] (02-07-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 27-08-2019
14 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 05-03-2021
  Convertir a PDF