Santa Anna (1) - Parròquia de Sant Jaume i Santa Anna - BENIDORM (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4500)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 47
Altura del bronze 41
Vora 5
Pes aproximat 60
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 2001
Descripció La campana té al terç una sanefa amb raïms i una inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada: "✱ SANTA ANNA ✱". Seguidament al mig trobem una creu amb pedestal, una sargantana, un monograma de Maria, una imatge de Santa Anna, el segell de la Parròquia de Sant Jaume de Benidorm i la marca de fàbrica amb la signatura del fonedor: "hnos / portilla / GAJANO / CANTABRIA)" / "✱ Abel Portilla ✱ / me fecit / Nº 40". Finalment té la següent inscripció al mig peu: "✱ ✱ CRUZ DEL MERITO NAVAL A NTRA. SRA. DEL SUFRAGIO ✱ 17 DE MARZO DE 2001 ✱". Per últim disposa d'una sanefa amb motius vegetals al peu.
Terç (T) (2 cordons)
"✱ SANTA ANNA ✱"
(2 cordons)
(sanefa amb raïms)
(cordó)
Mig (M) (00) (sargantana) (Creu amb pedestal)
(03) (marca de fàbrica i signatura del fonedor) "hnos / portilla / GAJANO / CANTABRIA)" / "✱ Abel Portilla ✱ / me fecit / Nº 40"
(06) (imatge de Santa Anna)
(09) (Segell de la Parròquia de Sant Jaume de Benidorm)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ ✱ CRUZ DEL MERITO NAVAL A NTRA. SRA. DEL SUFRAGIO ✱ 17 DE MARZO DE 2001 ✱"
(2 cordons)
Peu (cordó)
(sanefa amb motius vegetals)
(cordó)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic. Toca els quarts amb la campana de la Mare de Déu del Carme.
Truja Fusta ELECTRORECAMP
Estat actual Està instal·lada a la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. A més disposa d'un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. Els ferratges i el batall estan oxidats a causa de la proximitat de la costa i caldria un tractament per conservar aquestes parts.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls i electromall monofàsic
Intervencions Va ser fosa l'any 2001 als tallers de la foneria càntabra Hermanos Portilla al mateix temps que era refosa altra campana destinada a la mateixa parròquia. L'empresa ELECTRORECAMP va fabricar la truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià i la va instal·lar al campanar. Finalment es mecanitzà amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Es va inaugurar amb motiu de la Pasqua.
Propostes Vista la proximitat de la costa caldria valorar un manteniment més constant dels ferratges i altres peces metàl·liques de la instal·lació.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (02-05-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica de la campana i actualització de la fitxa] (02-07-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 27-08-2019
15 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 17-04-2021
  Convertir a PDF