Maria de l'Oreto (5) - Parròquia de Sant Andreu Apòstol - L'ALCÚDIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4546)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 120
Altura del bronze 95
Vora 12
Pes real 1016
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1975
Descripció Al mig trobem la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 37 / VALENCIA". Junt aquesta continua: "MARIA DE ORETO / FUNDIDA EN 1.577 / Y / REFUNDIDA EL 11-2-1.9752", que indica el nom de la campana, la data de l'anterior campana y la data de refosa.
Terç (T) (3 cordons)
(3 cordons)
(garlanda amb motius catòlics)
Mig (M) (00) (Crucifix)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 37 / VALENCIA "
(06) "MARIA DE ORETO / FUNDIDA EN 1.577 / Y / REFUNDIDA EL 11-2-1.975" (incís)
(09) (monograma de Maria)
Mig peu (MP) (6 cordons)
(cordó gruix)
Tocs actuals de campanes Els tocs són exclusivament automàtics.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S.L.
Estat anterior Comptava amb una truja de ferro de la casa Manclús, mecanitzada amb un motor de vol continu.
Estat actual Es trova en un bon estat de conservació, mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall, a més de comptar amb truja de fusta. El batall està ligat i repretat, així com reforçat amb un cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos, electromall
Intervencions Aquesta campana resulta de la refosa de l'antiga campana gran, procedent del Servei de recuperació. La casa Manclús va recomanar la refosa d'aquesta en 1975 per fer-ne dos ja que el vol de les campanes no era considerat molt adequat per la diferència de pes entre la campana gran i les altres dos. D'aquesta manera el dia 16 de gener de 1975 es va baixar la primera per el costat oest de la torre, orientat al Jardinet. En estiu d'eixe any va ser beneïda junt a la campana dedicada a Sant Andreu per el rector D. Vicente Aranda, actuant com a padrins els senyors Clemente Porta i Chover García, que a més van inagurar el toc automàtic.
En 2004 va ser restaurada per ELECTRORECAMP S.L d'Atzeneta d'Albaida, que va substituir la truja de ferro per altra de fusta i renovar els mecanismes per al toc automàtic. D'aquesta forma el 1 de febrer va ser baixada de la torre i després de restaurada tornà a l'Alcúdia per ser exposada a la plaça junt a les altres campanes restaurades. Després de la benedicció, realitzada el dia 9 de juliol per D. Francisco José Tomás va tornar a la torre.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc (26-11-2003)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (30-11-2013)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (15-02-2014)
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 18-11-2017
19 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 15-06-2021
  Convertir a PDF