Santa Bàrbera, la Mitjana (3) - Parròquia de Sant Vicent Ferrer - SANT VICENT DEL RASPEIG - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 4577)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 80
Altura del bronze 70
Vora 8
Pes aproximat 296
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1968
Descripció La campana té quatre motius vegetals. Al terç hi ha diverses flors i una garlanda amb motius vegetals i religiosos. També disposa d'una inscripció amb una oració a l'advocació a la qual està dedicada: "✱ ✱ ✱ SANTA BARBARA RUEGA POR NOSOTROS ✱ ✱". Al mig té una creu, un monograma de Maria, una imatge de Santa Bàrbera i la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "ROSES / ADZANETA / VALENCIA / ESPAÑA". Finalment disposa d'una inscripció al mig peu al·lusiva a la seua refosa amb el donant i l'any: "✱PATROCINADA POR EL EXCMO. AYUNTAMIENTO DE SAN VICENTE DE RASPEIG REFUNDIDA AÑO 1968 ✱". També al mig peu té una garlanda.
Espatlla (H) (02) (04) (08) (10) (decoració vegetal)
Terç (T) (cordó)
"✱ ✱ ✱ SANTA BARBARA RUEGA POR NOSOTROS ✱ ✱"
(cordó)
(sanefa amb flors)
(cordó)
(garlanda amb motius vegetals i religiosos)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (marca de fàbrica) "ROSES / ADZANETA / VALENCIA / ESPAÑA"
(06) (Santa Bàrbera)
(09) (monograma de Maria)
Mig peu (MP) (2 cordons)

(2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic
Truja Fusta INDUSTRIAS MANCLÚS
Estat anterior Fins a la restauració de 2004 la campana estava instal·lada amb truja de ferro de la foneria Roses i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic.
Estat actual Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta semblant a les de perfil tradicional valencià. Té un motor d'impuls i electromall monofàsic, així com un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls (09) electromartell monofàsic
Intervencions La campana es va refondre l'any 1968 als tallers de la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida pel trencament d'una més antiga i a expenses de l'ajuntament. La refosa es va aprofitar per canviar la truja per altra de ferro i mecanitzar la campana amb motor de vol continu i electromall. En 2004 es va restaurar per Industrias Manclús. La campana es baixà de la torre i la netejaren per dins i per fora. Igualment canviaren la truja de ferro per altra de fusta i la mecanitzaren amb electromall monofàsic i motor d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana sense cap valor i que pot refondre´s després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes La campana està refosa en 1968 amb el patrocini de l´Ajuntament de San Vicent, possiblement la original fora la companyera de la gran de 1789. Algunes dades de la fitxa competades amb les notes de D. Martínez Verdú (febrer 2002)

Autors

 • Relojería Valverde (29-06-2001)
 • BUIGUES METOLA, Marcos (12-03-2004)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; FERRANDO MOLINES, Juan Vicente [Documentació de la campana] (22-02-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 04-04-2020
19 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 27-05-2020
  Convertir a PDF