La xicoteta (1) - Parròquia de Sant Cristòfol de Benipeixcar - GANDIA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 4685)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 57
Altura del bronze 50
Vora 6
Pes real 105
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1954
Descripció En primer lloc trobem la següent inscripció al terç: "BENIPEIXCAR AÑO MARIANO". En ella indica el nom del poble (fins l'any 1960 Benipeixcar va ser municipi) i a més trobem una inscripció commemorativa de l'Any Marià. Aquest es va celebrar en l'any 1954 amb motiu del primer centenari de la Definició Dogmàtica de la Inmaculada Concepció de la Mare de Déu, que Pius IX va definir en la Butlla Ineffabilis Deus (1854). Al mig està la marca de fàbrica, element habitual entre les campanes industrials: "ROSES / ADZANETA / VALENCIA". Finalment al mig peu trobem la següent inscripció, que fa referència a la fosa del conjunt de campanes: "EL AYUNTAMIENTO ACORDO HACER ESTAS CUATRO CAMPANAS EN SESION 8 DE JUNIO DE 1954."
Espatlla (H) (2 cordons)
(sanefa vegetal)
Terç (T) (cordó)
(06) "BENIPEIXCAR AÑO MARIANO"
(cordó)
(cordó)
(02) (04) (06) (10) (Cor de Jesús)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (Monograma de Maria)
(06) (marca de fàbrica) "ROSES / ADZANETA / VALENCIA"
(09) (imatge del Sagrat Cor de Jesús)
Mig peu (MP) (garlanda vegetal)
(2 cordons)
"EL AYUNTAMIENTO ACORDO HACER ESTAS CUATRO CAMPANAS EN SESION 8 DE JUNIO DE 1954."
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava manualment des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Volteja automàticament.
Truja Ferro Roses
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de ferro. Està mecanitzada amb motor de vol continu. Finalment compta amb un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. La instal·lació actual no guarda relació amb la tradició local ni afavorix la correcta conservació de la campana.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu.
Intervencions El nou temple parroquial de Benipeixcar va ser dotat amb un conjunt de quatre campanes en l'any 1954. L'ajuntament va aprovar el 8 de juny la fosa de les campanes, que s'encarregaren a la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida. Aquesta campana va ser fosa durant el mes d'octubre, sent la menuda del conjunt. Junt a la resta de bronzes es va beneir i pujar al campanar el dia 19 de desembre de 1954. A la dècada dels anys 80 va ser mecanitzada per la casa Manclús de València la va mecanitzar amb un motor de vol continu.
Propostes seria recomanable procedir a la restauració de la campana. Aquesta es deu baixar del campanar per netejar-la per dins i fora per eliminar la brutícia, recuperant així la sonoritat original. La truja es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià i motor substituir per un d'impulsos.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (05-05-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació de la campana] (20-02-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 13-02-2016
23 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 31-05-2020
  Convertir a PDF