Mare de Déu de Lourdes (2) - Parròquia de Sant Cristòfol de Benipeixcar - GANDIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4686)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 76
Altura del bronze 74
Vora 7
Pes real 201
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1954
Descripció En primer lloc trobem al terç la següent inscripció: "VIRGEN DE LOURDES". En ella indica l'advocació a la que està dedicada, que és la Mare de Déu de Lourdes. Baix d'aquesta trobem una inscripció amb donant i la data de fosa: "A EXPENSAS DEL AYUNTAMIENTO DE BENIPEIXCAR AÑO MARIANO 1.955.". Seguidament al mig està la marca de fàbrica, element comú entre les campanes industrials: "ROSES / ADZANETA / VALENCIA". Finalment hi ha una inscripció, repartida entre el mig i el mig peu amb els noms del Cap de l'Estat Espanyol i el del Governador Civil de València: "# # SIENDO JEFE DEL ESTADO ESPAÑOL EL EXCMO. SR. D. FRANCISCO FRANCO BAHAMONDE. Y / "# GOBERNADOR CIVIL DE VALENCIA EL EXCMO. SR. D. DIEGO SALAS POMBO # # #".
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (cordó)
(06) "VIRGEN DE LOURDES" (cenefa de flors)
(cordó)
"A EXPENSAS DEL AYUNTAMIENTO DE BENIPEIXCAR AÑO MARIANO 1.955."
(cordó)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Custòdia amb àngels orants)
(03) (Pensament)
(06) (Creu amb núvol)
(09) (marca de fàbrica) "ROSES / ADZANETA / VALENCIA"
"# # SIENDO JEFE DEL ESTADO ESPAÑOL EL EXCMO. SR. D. FRANCISCO FRANCO BAHAMONDE. Y"
Mig peu (MP) (2 cordons)
"# GOBERNADOR CIVIL DE VALENCIA EL EXCMO. SR. D. DIEGO SALAS POMBO # # #"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es repicava des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall. Els vols es realitzarien des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Truja de ferro de Roses
Estat original Fins la mecanització dels anys 80 comptaria amb una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de ferro. Està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Finalment compta amb un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. La instal·lació actual no guarda relació amb la tradició local ni afavorix la correcta conservació de la campana, per tant seria recomanable procedir a la restauració de la campana. Aquesta es deu baixar del campanar per netejar-la per dins i fora per eliminar la brutícia, recuperant així la sonoritat original. La truja es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià i els mecanismes de toc renovar per un motor d'impulsos i electromall monofàsic.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, (09) electromall trifàsic.
Intervencions A la campana figura com a any de fosa el 1955, no obstant està documentada la seua fosa per Germán Roses el 24 de agost de 1954 junt a altres tres per a Sueca, Masalavés i La Torre de València, campanes datades totes elles de 1954. Junt a la resta de bronzes fets per a la Parròquia de Benipeixcar, es va beneir i pujar al campanar el dia 19 de desembre de 1954. A la dècada dels anys 80 va ser mecanitzada per la casa Manclús de València la va mecanitzar amb un motor de vol continu i electromall trifàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (05-05-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació de la campana] (20-02-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 09-06-2015
22 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 13-06-2021
  Convertir a PDF