Mare de Déu dels Desamparats (3) - Parròquia de Sant Cristòfol de Benipeixcar - GANDIA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 4687)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 91
Altura del bronze 74
Vora 9
Pes real 443
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1954
Descripció En primer lloc trobem al terç la següent inscripció: "MADRE DE LOS DESAMPARADOS". En ella indica l'advocació a la que està dedicada, que és la Mare de Déu dels Desamparats. Seguidament al mig trobem el nom de les autoritats religioses del moment: "SUMO PONTIFICE S. S. PIO XII / ARZOBISPO EL EXCMO. SR. D. MARCELINO OLAECHEA / ARCIPRESTE D. JOSE CÀNOVAS PALLARÈS / CURA PARROCO D. JOSE CARBO LLORET". També al mig està la marca de fàbrica, element comú entre les campanes industrials: "ROSES / ADZANETA / VALENCIA".

Al mig peu trobem la següent inscripció: "A EXPENSAS DEL AYUNTAMIENTO DE BENIPEIXCAR AÑO MARIANO 1954". En ella indica que la campana va ser financiada per l'Ajuntament (fins 1960 Benipeixcar va ser municipi), l'any de fosa i a més trobem una inscripció commemorativa de l'Any Marià. Aquest es va celebrar en l'any 1954 amb motiu del primer centenari de la Definició Dogmàtica de la Inmaculada Concepció de la Mare de Déu, que Pius IX va definir en la Butlla Ineffabilis Deus (1854).
Espatlla (H) (cordó)
(garlanda vegetal)
Terç (T) (garlanda vegetal)
(cordó)
(cordó)
(06) "MADRE DE LOS DESAMPARADOS"
(cordó)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (Monograma de Maria)
(06) (Mare de Déu dels Desamparats) / "SUMO PONTIFICE S. S. PIO XII / ARZOBISPO EL EXCMO. SR. D. MARCELINO OLAECHEA / ARCIPRESTE D. JOSE CÀNOVAS PALLARÈS / CURA PARROCO D. JOSE CARBO LLORET"
(09) (marca de fàbrica) "ROSES / ADZANETA / VALENCIA"
(garlanda vegetal)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "A EXPENSAS DEL AYUNTAMIENTO DE BENIPEIXCAR AÑO MARIANO 1954."
(2 cordons)
(garlanda vegetal i de querubins)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es repicava des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall. Els vols es realitzarien des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Ferro de Roses
Estat original Fins la mecanització dels anys 80 comptaria amb una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de ferro. Està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Finalment compta amb un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. La instal·lació actual no guarda relació amb la tradició local ni afavorix la correcta conservació de la campana, per tant seria recomanable procedir a la restauració de la campana. Aquesta es deu baixar del campanar per netejar-la per dins i fora per eliminar la brutícia, recuperant així la sonoritat original. La truja es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià i els mecanismes de toc renovar per un motor d'impulsos i electromall monofàsic.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, (09) electromall trifàsic.
Intervencions El nou temple parroquial de Benipeixcar va ser dotat amb un conjunt de quatre campanes en l'any 1954. L'ajuntament va aprovar el 8 de juny la fosa de les campanes, que s'encarregaren a la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida. Aquesta campana va ser fosa durant el mes d'octubre, sent la mitjana del conjunt. Junt a la resta de bronzes es va beneir i pujar al campanar el dia 19 de desembre de 1954. A la dècada dels anys 80 va ser mecanitzada per la casa Manclús de València la va mecanitzar amb un motor de vol continu i electromall trifàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (05-05-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació de la campana] (20-02-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 09-06-2015
20 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 05-07-2020
  Convertir a PDF