Sants Bernat, Marc, Emigdi i Misericòrdia "Campana dels Quarts o dels Gegants" (A) - Església Prioral de Sant Pere - REUS (CATALUNYA)

(Referència 4692)

Localització campanar - sala alta
Diàmetre (en cm) 85
Altura del bronze 66
Vora 10
Pes aproximat (en quilos) 356
FonedorGUIXÀ
Any fosa 1990
Descripció L'epigrafia vol ser una còpia de la campana refosa "CAMPANA DE S. BERNAT NATURAL DE MAS CALBO FETA EN 1739 / Y RENOVADA PER DISPOSICIO DEL MAG AYUNTAMENT DE REUS / EN LO ANY 1819 PER JHP POMAROL CAMPANÉ DE LA MATEIXA VILA / L'ANY 1990 FOU REFOSA DURANT LA RESTAURACIO DEL CAMPANAR" amb alguns canvis notables.
També té quatre imatges amb els corresponents rètols: "S. BERNAT" "S. MARCH" "MISERICORDIA" "S. EMIGDIO".
La inscripció manté alguns defectes de la transcripció de BARRUFET (com ara les paraules accentuades, pràcticament inexistents en l'epigrafia de campanes) i introdueix paraules noves, com ara "NATURAL" o "MAG" així com la necessària referència a la refosa. Limita el nom de la Patrona a MISERICORDIA i utilitza abreviatures per a SANT, possiblement per emprar una epigrafia desmesuradament gran per a les dimensions de la campana (habitualment l'única epigrafia de l'empresa).
La inscripció, en català correcte, i sense els habituals accents, hauria d'haver sigut escrita com CAMPANA DE SANT BERNAT NATURAL DE MAS CALBO FETA EN 1739 I RENOVADA PER DISPOSICIO DEL MAGNIFIC AJUNTAMENT DE REUS L'ANY 1819 PER JOSEP POMAROL CAMPANER DE LA MATEIXA VILA. FOU REFOSA L'ANY 1990 DURANT LA RESTAURACIO DEL CAMPANAR.
Terç (T) (2 cordons) /
"CAMPANA DE S. BERNAT NATURAL DE MAS CALBO FETA EN 1739 / Y RENOVADA PER DISPOSICIO DEL MAG AYUNTAMENT DE REUS / EN LO ANY 1819 PER JHP POMAROL CAMPANÉ DE LA MATEIXA VILA / L´ANY 1990 FOU REFOSA DURANT LA RESTAURACIO DEL CAMPANAR"
Mig (M) (00) (Sant Bernat, envoltat de dues sargantanes) / "S. BERNAT"
(03) (Sant Marc) / "S. MARCH"
(06) (Misericòrdia) / "MISERICORDIA"
(09) (Sant Emigdi) "S. EMIGDIO"
Tocs tradicionals de campanes Fins la restauració no tocava els quarts, tot i que disposava dels mecanismes per fer-ho.
Sols es repicava manualment, sense ventar-la, per a les festes.
Truja Fusta RIYAC
Estat original Sembla que part o la totalitat del jou era original.
Estat anterior En les primeres documentacions, la campana tocava els quarts, amb el seu mall motoritzat. El batall penjava d'una corda, ja que no hi havia batallera.
La campana estava fixa, tot i que les marques del suport, possiblement original, indiquen la seva oscil·lació tradicionals. No obstant la campana es toca amb una corda al batall. Tot i que disposava d'un mall motoritzat, per al toc dels quarts, la campana restava muda durant l'any per una mala programació de l'ordinador.
Estat actual La campana, com és habitual en aquesta foneria, té moltes imperfeccions de fosa, amb un aspecte rugós i irregular. Tampoc el seu so arriba a la harmonia d'altres campanes seves, harmonia sovint anunciada com característica de l'empresa.
La campana té sis anses en estrella a l'estil de les campanes alemanyes, però no tenia batallera original, per la qual cosa té una falsa afegida.
Restaurada per RIYAC en 2011, refent el jou de fusta i dotant-lo d'una palanca per brandar la campana. El batall, sobredimensionat i propi de campanes de tipus llançat (sense jou) no està disposat per repicar, justament el caracterìstic d'aquesta campana (repic a la sortida dels gegants).
Mecanismes de toc (03) mall motoritzat - corda al batall per repicar
Intervencions Substitueix l'antiga campana de Sant Bernat de Mas Calbo, dels Gegants o dels Quarts
Actuacions urgents La campana ha de tocar necessàriament els quarts del rellotge. Seria recomanable que tocara els quarts de dia (de 8 del matí a les 24 hores) i que la resta de la nit sols tocaren les hores, sense repetició.
Propostes Es proposa la restauració del conjunt de manera que la campana torni a tocar d'acord amb les tradicions catalanes.
La campana ha de ser netejada, per dins i per fora, per a recuperar la sonoritat original, mitjançant doll d'arena humida.
El jou ha de ser restaurat, de manera que sigui possible ventar la campana i tindrà així mateix, a les 03, una palanca metàl·lica, de la grandària del diàmetre de la campana, per poder-la ventar. En allò que sigui possible caldrà mantenir totes les parts existents (fusta, ferro) substituint exclusivament aquelles necessàries per seguretat. L'electromall haurà de ser disposat en l'altre costat, per no impedir els tocs manuals.
Tot i l'innegable interès dels coixinets originals, i degut a la seva complicada conservació, es recomana la seva substitució per rodaments autocentrats, però conservant els elements substituïts en el campanar, preferentment en la sala del rellotge.
Cal dotar la campana d'una batallera fixa, per lligar el batall.
La campana serà dotada del batall corresponent a la seva grandària, i que tindrà en el seu extrem un trau per a possibles tocs manuals. El batall haurà de ser dotat de cables de seguretat, per a evitar la seva caiguda en casos de ruptura, fixat de manera que no colpegi en trencar-se, i que els cables tampoc danyin el bronze. De cap manera s'unirà a la batallera mitjançant una articulació rígida, ja que aquestes arranquen l'anella interior. L'articulació haurà de ser bastant elàstica de manera que el batall no reboti.
Protecció Protecció genèrica en trobar-se en un BIC declarat.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és tradicional i cal conservar-la per mantenir els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.
Editor de la fitxa CIURANA I ABELLÍ, Blai
Actualització 26-06-2023
23 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 24-09-2023
  Convertir a PDF

  Connectats: 43 Visitants: 43 Usuaris: 0