Misericòrdia (2) - Església Prioral de Sant Pere - REUS (CATALUNYA)

(Referència 4697)

Localització sala de campanes
Diàmetre (en cm) 116
Vora 11
Pes aproximat (en quilos) 904
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1941
Descripció La campana té una singular epigrafia, en español: " # MISERICORDIA # REUS AÑO 1941 # " "FUNDICION / DE / CAMPANAS ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA)" "CAMPANA CONSTRUIDA A BASE DEL PRODUCTO DE UNA TOMBOLA CELEBRADA CON MOTIVO DEL CENTENARIO DEL GRAN PINTOR FORTUNY"
Fortuny (11 de juny de 1838, Reus - 21 de novembre de 1874, Roma) fou considerat un dels millors pintors del segle XIX, possiblement el segon després de Goya, tot i la seva mort prematura. El centenari del seu naixement va ocórrer en plena guerra civil, i es va celebrar a Reus, amb les limitacions polítiques i econòmiques de l'època, entre 1939 i 1940. Fruit d'aquella celebració fou aquesta campana.
Terç (T) (2 cordons) /
" # MISERICORDIA # REUS AÑO 1941 # " /
(2 cordons) /
(garlanda)
Mig (M) (00) (creu amb dos àngels adorant-la)
(03) (escut España)
(06) (Custòdia)
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA)"
Mig peu (MP) (2 cordons) /
"CAMPANA CONSTRUIDA A BASE DEL PRODUCTO DE UNA TOMBOLA CELEBRADA CON MOTIVO DEL CENTENARIO DEL GRAN PINTOR FORTUNY" /
(2 cordons)
Peu (Cordó) /
(garlanda) /
(cordó)
Tocs tradicionals de campanes Campana ventada i repicada, manualment, amb llargues cordes.
Truja Ferro MANCLÚS vell
Estat original La campana tocava repicada, oscil·lada i deixant-la assentada, cap amunt, com era habitual en els campanars catalans. No costa que aquestes campanes tinguessin topalls en el mur per impedir el seu gir.
Estat anterior En 1983 el jou de fusta i el toc manual foren substituïts per un jou de ferro i una mecanització amb motor de volteig continu i electromall trifàsic.
En 2001 conservava una corda al batall per al repic manual i un mall motoritzat.
Estat actual Les cordes estan desmuntades i sols es posen en el moment de la seva utilització.
El mall motoritzat ha sigut substituït per un electromall.
Mecanismes de toc immobilitzada - (09) electromall
Intervencions Les campanes litúrgiques no participaven mai dels tocs del rellotge. Justament aquesta fou la causa de la seva desaparició en 1936.
Les campanes eren ventades, repicades o tocades a batallades.
La mecanització de MANCLÚS suposà una doble desaparició: ja no es podia tocar manualment, i els motors continus no permetien ventar les campanes sinó voltejar-les, introduint una nova forma de tocar no tradicional.
Després de la restauració arquitectònica, les campanes estan fixades i sols toquen amb un mecanisme electromecànic extern. Aquest mecanisme no impedeix el toc a batallades. No obstant, la fixació impedeix tot moviment de la campana, i per tant tots els efectes acústics derivats de ventar-la.
Actuacions urgents La campana no deu tocar els quarts de rellotge de cap manera, sobre tot quan hi ha una campana exclusivament dedicada a aquest toc.
Propostes Es proposa la restauració del conjunt de manera que la campana torni a tocar d'acord amb les tradicions catalanes.
La campana ha de ser netejada, per dins i per fora, per a recuperar la sonoritat original, mitjançant doll d'arena humida.
Haurà de ser dotada d'un jou de fusta, de forma tradicional, ubicat en un dels finestrals, en la part alta, i tindrà així mateix, a les 03, una palanca metàl·lica, de la grandària del diàmetre de la campana, amb el seu corresponent topall elàstic en el mur, per a deixar-la assentada mitjançant una llarga corda , que podrà col·locar-se per als tocs manuals. Igualment disposarà a les 09 del corresponent electromall i motor d'impulsos, que sigui capaç el primer de repicar a alta velocitat i el segon d'oscil·lar la campana a dues altures (mitjana i alta) i fins i tot de deixar la campana assentada, parada cap amunt entre toc i toc.
La campana serà dotada del batall corresponent a la seva grandària, i que tindrà en el seu extrem un trau per a possibles tocs manuals. El batall haurà de ser dotat de cables de seguretat, per a evitar la seva caiguda en casos de ruptura, fixat de manera que no colpegi en trencar-se, i que els cables tampoc danyin el bronze. De cap manera s'unirà a la batallera mitjançant una articulació rígida, ja que aquestes arranquen l'anella interior. L'articulació haurà de ser bastant elàstica de manera que el batall no reboti.
La campana ha de ser reubicada en una de les finestres buides.
Protecció Protecció genèrica en trobar-se en un BIC declarat.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc (25-11-2001)
 • LLOP i BAYO, Francesc (31-01-2009)
Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 17-04-2010
44 Fotos
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 21-04-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 22 Visitants: 22 Usuaris: 0